Sun vult Java-gat met overname Netbeans

Sun Microsystems neemt de Tsjechische softwareleverancier Netbeans over voor een nog onbekend bedrag. Hiermee vult de computerleverancier een gat in zijn reeks Java-software. Netbeans maakt hulpmiddelen voor Solaris, Linux en Windows om Java-programmatuur te ontwikkelen.

De veertig Tsjechische programmeurs vallen voortaan onder Suns groep voor softwareproducten en -platformen. De leiding van die divisie is in handen van Jonathan Schwartz, voormalig vice-president van Suns divisie voor ontwikkelhulpmiddelen.
Sun, dat tot op heden nogal terughoudend was wat betreft het overnemen van bedrijven, stelt zich nu anders op. Niet alleen kocht het onlangs Star Office voor diens pakket kantoorapplicaties, het rondt deze week ook de overname af van Forte, dat een marktwaarde van zevenhonderd miljoen dollar heeft. Marty Sprinzen, president van die softwareleverancier, wordt nu hoofd van Suns hulpmiddelendivisie.
De ontwikkelprogrammatuur van Netbeans moet dienen voor het maken van relatief simpele Java-applicaties, terwijl de producten van Forte de bovenkant van de ontwikkelmarkt moeten bedienen. "Netbeans mikt op de zee van ontwikkelaars die Java elke dag downloaden vanaf de Sun-website en die web-applicaties maken met maar één webserver in deback-end", aldus Schwartz.
Verder maakt Sun bekend dat het een investeringsfonds van tweehonderd miljoen dollar in het leven heeft geroepen. Die geldpot dient om volgende-generatie Internet-technologieën, zowel software als hardware, te bevorderen. Het fonds staat vanaf 1 december onder leiding van softwarehoofd Jonathan Schwartz.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.