ICANN-raad ontbeert Amerikaanse leden

De bestuursraad van de Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) heeft sinds gisteren drie nieuwe, gekozen leden die internationale belangen moeten behartigen.

De nieuwkomers zijn alle drie niet afkomstig uit de Verenigde Staten. Dit is een tegenvaller voor de Amerikanen, want het betekent dat de lobby-mogelijkheden van Amerikaanse bedrijven wat ingeperkt worden.
Icann heeft momenteel een interim-raad van negen personen die benoemd zijn volgens een gesloten procedure. Die vorm van bestuurskeuze wekte overigens veel kritiek op. Op termijn moeten die raadsleden vervangen worden door achttien gekozen leden. Kiesgemachtigden hierbij zijn organisaties en bedrijven met grote Internet-belangen, zoals domeinnaam-registreerders. De drie nieuwe leden zijn gekozen door de Domain Name Supporting Organisation (Dnso). Die instelling vertegenwoordigt onder meer voormalig domeinnaam-monopolist Network Solutions (NSI), AT&T, Dun & Bradstreet en de Motion Picture Association of America.
De nieuwe Icann-raadsleden hebben prominente Amerikaanse kandidaten verslagen, waaronder jurist en ex-Republikein Rick White en NSI-vice-president Don Telage. De 'winnaars' zijn professor Alejandro Pisanty van de National Autonomous University of Mexico, professor Amadeu Abril i Abril van de Ramon Llull University Law School in Spanje en de Canadese auteursrecht-jurist Jonathan Cohen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.