Vijftien Pentium III-chips zien licht

Intel heeft gisteren vijftien nieuwe Pentium III-chips gelanceerd. Het topmodel van deze Coppermine-processors draait op een kloksnelheid van 733 MHz, zoals Computable Online begin deze maand al voorspelde (Comp Onl: 01/10/99 - Reeks nieuwe chips op Microprocessor Forum).

De vijftien chips verschillen van elkaar op het punt van kloksnelheid, bussnelheid, hoeveelheid cache-geheugen en micron-maat van de transistorlijnen op het silicium. Verder heeft Intel gisteren ook de eerste Pentium III's voor mobiele computers onthuld. Tot op heden waren die processors letterlijk te warm voor gebruik in laptops.
De overstap naar een kleiner productieproces, van 0,18 micron, zorgt er echter voor dat de chips minder elektriciteit verbruiken en dus minder hitte afgeven. De Celeron-uitvoering van de Pentium II-kern heeft in mobiele computers al een mini-ventilator nodig om oververhitting te voorkomen.
De nieuwe Pentium III-processors variëren in kloksnelheid van 400 tot 500 MHz voor de mobiele uitvoeringen en van 500 tot 733 MHz in de desktop-, werkstation- en server-uitvoeringen. Qua kloksnelheid ligt Intel nu weer voor op concurrent AMD, maar experts verwachten dat deze winst slechts tijdelijk zal zijn. AMD's Athlon, voorheen K8, is namelijk gebaseerd op een nieuw ontwerp, terwijl Intels Pentium III een opgevoerde versie van het Pentium II-ontwerp gebruikt.
Intel hanteert ook enkele nieuwe afkortingen bij de naamgeving van die chips. Het toevoegsel 'E' staat voor een 0,18 micron-processor die draait op eenzelfde kloksnelheid als een 'oudere' Pentium III (op 0,25 micron). De 'B' staat voor een verhoogde snelheid voor de communicatie met het systeemgeheugen, 133 MHz in plaats van 100 MHz.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.