Japanse overheid steunt eigen chip-industrie

De Japanse regering zal een groot samenwerkingsproject van de chip-industrie in dat land financieel steunen. De tien grootste chipfabrikanten van Japan zullen de komende vijf jaar samenwerken aan sub-micron technologie voor volgende generaties halfgeleiders.

Deze samenwerking moet de productie mogelijk maken van chips met transistorverbindingen van minder dan 0,1 micron. Analisten verwachten dat die technologie tegen het jaar 2004 nodig zal zijn om concurrerend te blijven bij commerciële productie. De huidige productietechnieken zitten op 0,18 micron. De meest geavanceerde bedrijven gaan op korte termijn over naar 0,13 micron.
Dit is de eerste samenwerking tussen de Japanse overheid en de privé-sector sinds begin jaren tachtig. Toen protesteerde de Amerikaanse regering namelijk tegen een dergelijke samenwerking. De VS meende antitrust-gedrag te bespeuren en vreesde voor de eigen industrie (en export).
De chip-samenwerking die nu van start gaat, zou echter geen antitrust-wetten schenden, aangezien het onderzoeksterrein alleen basistechnologie beslaat en geen concrete producten. Analisten verwachten dat Europese en Amerikaanse chipproducenten toch zullen protesteren tegen de overheidsinmenging.
Het Japanse ministerie voor Internationale Handel en Industrie wil de concurrentiepositie van de eigen chip-industrie weer herstellen. De betrokken bedrijven zijn NEC, Toshiba, Hitachi, Fujitsu, Mitsubishi Electric, Matsushita Electric Industrial, Sony, Sharp, Sanyo Electric en Oki Electric Industry.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.