Intel heeft PC-op-chip op stapel staan

Intel erkende gisteren het bestaan van zijn nieuwe, geïntegreerde PC-op-een-chip. Het bedrijf ontwikkelt die processor, codenaam Timna, voor zeer goedkope PC's en gespecialiseerde slanke apparaten (appliances).

De Timna-chip bestaat uit een cpu-kern, gecombineerd met grafische chipset en geheugen-controllers. "Dit is in wezen onze eerste PC-systeem op één chip", zegt vice-president Paul Otellini. Tot voor kort wees Intel geïntegreerde processors van de hand als zijnde niet-valide.
Het idee van een PC-op-een-chip was wel al langere tijd populair bij concurrent Cyrix. Die chipfabrikant is tegenwoordig dochter van chipsetfabrikant Via. Chipreus Intel ziet nu dus wel brood in processors voor onder meer multimedia- en communicatie-apparaten als opzetkastjes en ultra-goedkope PC's.
Berichten over de Timna deden al enkele maanden de ronde, maar Intel weigerde in te gaan op deze 'geruchten'. Het bedrijf wil zijn activiteiten en productbereik echter uitbreiden buiten de traditionele PC-markt. Zo is de chipleverancier al begonnen aan het huisvesten van web-applicaties in zijn servercentra en wil het zelf appliance-servers verkopen aan Internet-leveranciers. Analisten zijn kritisch over deze uitbreiding van het dominante Intel. Bovendien beconcurreert het concern hiermee voor een deel zijn bestaande klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-29T00:00:00.000Z Redactie Computable