VS werken aan wet tegen domeinkraken

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wet aangenomen die een eind moet maken aan 'cybersquatting' ofwel domeinkraken. Daarbij laten Internet-gebruikers populaire- of merk-namen op hun naam vastleggen, met de bedoeling die later te verkopen aan de hoogste bieder.

Mocht de houder van zo'n merknaam een daaraan gerelateerde domeinnaam willen gebruiken, dan zal de onderneming moeten betalen aan degene die hem vóór is geweest bij de registratie. Iemand anders dan de eigenaar van de merknaam heeft geen reden om een dergelijke domeinnaam te laten registreren, behalve dan om veel geld te kunnen vragen aan de houder van de merknaam.
Het wetsvoorstel gaat nu door naar een commissie met leden uit zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Daarna stemt de Senaat erover. Vervolgens moet de president van de VS het wetsvoorstel ondertekenen.
Als de wet in werking treedt, kunnen mensen die domeinnamen hebben laten registreren enkel en alleen om die voor veel geld te verkopen aan belanghebbende bedrijven of organisaties voortaan worden veroordeeld tot boetes van maximaal honderdduizend dollar. Aan recidivisten kan bovendien gevangenisstraf worden opgelegd.
Tegenstanders van de wet hebben steeds gesteld dat daarmee de balans doorslaat naar de andere kant, en dat brave burgers, die een legitieme claim kunnen leggen op een bepaalde domeinnaam, voortaan vogelvrij zijn verklaard. Een voorbeeld daarvan is het verhaal van de speelgoedfabrikant die 'Gumby & Pokey'-speelgoed maakt. Deze trachtte de domeinnaam 'www.domain_pokey.net' via een rechtszaak weg te halen bij een twaalfjarige jongen uit Pennsylvania die Pokey als troetelnaam draagt. Dergelijke praktijken zijn bekend als 'omgekeerd domeinkraken'.
Bovendien wordt gevreesd dat de nieuwe wet een ondermijning is van de deze week gepresenteerde beleidsregels van Icann. DezeInternet Corporation for Assigned Names and Numbers is een door de Amerikaanse overheid ingestelde non-profit organisatie voor introductie van vrije-marktwerking op het gebied van domeinregistratie. Icann heeft beleidsregels vastgesteld voor de afhandeling van mogelijke geschillen. De beleidsregels moeten er met name voor zorgen dat activiteiten als 'cybersquatting' en 'omgekeerd domeinkraken' voortaan tot het verleden behoren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.