VS stemt tegen belasting op e-handel

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel geaccepteerd dat een wereldwijde ban legt op Internet-belasting. De stemverhouding lag op 423 voor en één tegen.

Dit anti-belasting standpunt was al aangenomen door de Amerikaanse Handelsvertegenwoordiging (Ustr) en de Congres-commissie die over e-handel gaat. De Huis-stemming voor het wetsvoorstel, H.Con.Re. 190, was zelfs goedgekeurd volgens speciale regels die het hele proces versnellen.
Deze zogenoemde Global Internet Tax Freedom Act bevat namelijk een verzoek aan de Wereld Handelsorganisatie (WTO) om de wereldwijde ban op e-handel volgende maand al van kracht te laten zijn. De WTO houdt op 30 november een bijeenkomst in Seattle. Daarbij staat e-belasting hoog op de agenda.
Tot op heden hebben de ongeveer 130 lidstaten van de WTO zich afkerig gedragen ten opzichte van het belasten van elektronische handel. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden meent dat dit verheven moet worden tot officieel beleid.
Het wetsvoorstel roept ook de 29 leden van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) op om geen meervoudige of discriminerende belasting te heffen op e-handel en Internet-verkeer. Veel van de Oeso-landen zijn vóór een dergelijke aanpak. Zij ondervinden echter tegenstand van ontwikkelingslanden, met name van die naties met hoge belastingen op software en muziek. Die maken zich ernstig zorgen over het dreigende inkomstenverlies als gevolg van de belasting-ban.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-28T00:00:00.000Z Redactie Computable