Japanse elektronicagiganten in mineur

De Japanse elektronicagiganten verkeren nog steeds in een dip. Zowel Fujitsu, Toshiba, NEC als Sony presteerden ondermaats in de eerste helft van het lopende gebroken boekjaar 1999/2000, dat op 30 september eindigde. Alleen Hitachi vormde een positieve uitzondering.

Fujitsu zag zijn omzet met slechts 1 procent stijgen tot 2,44 biljoen yen (ongeveer 48,8 miljard gulden) en de winst met 72 procent dramatisch zakken tot 2,3 miljard yen (zo'n 45 miljoen gulden). De hogere koers van de yen, lagere prijzen voor diskdrives en tegenvallende mainframe-verkopen zijn de oorzaken van de slechte cijfers. Het eerste slachtoffer is al gevallen: Larry Sanders, topman bij Fujitsu Computer Products in de Verenigde Staten heeft ontslag genomen.
Bij Toshiba aten reorganisatiekosten en kosten voor het pensioenprogramma de winst op. Uiteindelijk leed het bedrijf een verlies van 46,1 miljard yen (een slordige 920 miljoen gulden). Ook de lagere chipprijzen deden de resultaten geen goed. De opbrengsten stegen met slechts 3 procent tot 1,55 biljoen yen (circa 31 miljard gulden).
Ook NEC toonde zeer zwakke cijfers: een verlies van 48,85 miljard yen (ruwweg 978 miljoen gulden) op een omzet van 2,27 biljoen yen (omstreeks 45,47 miljard gulden: een stijging van 7 procent). Tegenvallende verkoop van telecommunicatie-apparatuur en lagere chipprijzen zijn hier debet aan.
De nettowinst van Sony viel met 24,5 procent terug tot 64,94 miljard yen (rond 1,3 miljard gulden). De omzet viel, voor het eerst sinds zes jaar, met 7,6 procent terug tot 3,12 biljoen yen (bij benadering 62,5 miljard gulden). Het bedrijf wijt de terugval aan de sterker geworden yen en een inzakkende verkoop van Playstation-spelcomputers.
Hitachi wist als enige te ontsnappen aan de malaise. Het bedrijf keerde na een forse reorganisatie terug in de plus naar 3,95 miljard yen (79 miljoen gulden). Een jaar geleden verbleef het nog diep in de rode cijfers (bijna 2,2 miljard gulden). De omzet groeide echter minimaal: met 0,8 procent tot 1,81 biljoen yen (om en nabij 36,3 miljard gulden).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-29T00:00:00.000Z Redactie Computable