Sun neemt SGI-werkstations op de korrel

Sun Microsystems wil het met een nieuw zwaar werkstation opnemen tegen de grafische machines van het verzwakte SGI. Sun komt met een systeem dat bijna twee keer zo zwaar is als zijn huidige topmodel werkstation.

De nieuwe Ultra 80-computer bevat maximaal vier Ultrasparc II-processoren met een kloksnelheid van 450 MHz. Dat is twee keer het maximum van de zwaarste nu verkrijgbare Ultra-machine. Verder heeft de opvolger twee keer zoveel geheugen en videokaart-aansluitingen.
Sun-directeuren winden er geen doekjes om: zij willen marktaandeel wegkapen van het financieel noodlijdende SGI. Chris Scheusele, manager van Suns werkstation-lijn, neemt de naam van die grafische specialist letterlijk in de mond. Hij verwijst ook naar een nieuwe grafische toevoeging aan het Solaris-besturingssysteem. Door die software, Xinerama genaamd, kan een Sun-werkstation een beeld over twaalf beeldschermen verspreiden.
Daarnaast heeft de fabrikant een gloednieuw video-systeem op stapel staan voor zijn Unix-computers. Dat systeem, TVD genaamd, moet in het eerste kwartaal van volgend jaar op de markt verschijnen. TVD maakt gebruik van Suns multimedia-processor Majc (spreek uit: 'magic').
Analisten zien in dit alles duidelijk een poging om terrein te veroveren op SGI. "Dat bedrijf heeft laten zien dat het een slechte conditie heeft. Klanten zijn daardoor nerveus over de stabiliteit van de onderneming. Sun wil daar nu op inspelen", stelt analist Jon Peddie van marktonderzoeker Jon Peddie Associates.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-02T00:00:00.000Z Redactie Computable