Rechter verklaart Microsoft tot monopolie

Rechter Thomas Penfield Jackson heeft Microsoft schuldig bevonden aan het hebben van een monopolie. Dit betreft het overwicht van besturingssysteem Windows in de markt voor computers met Intel-processoren. Bovendien misbruikt het bedrijf die positie door concurrentie te smoren, aldus de rechter in de eerste fase van zijn oordeel.

"Microsoft heeft duidelijk aangetoond dat het zijn aanzienlijke marktkracht en immense winsten aanwendt om elk bedrijf te beschadigen dat activiteiten nastreeft die de concurrentie tegen een van Microsofts producten kan opvoeren. Het uiteindelijke resultaat is dat sommige innovaties, waar de consument echt voordeel bij zou hebben, nooit hebben plaatsgevonden met als enige reden het feit dat ze niet overeenstemmen met Microsofts eigenbelang", aldus de verklaring van de rechter.
"Microsoft heeft Apple, Intel, America Online (AOL) en andere bedrijven die het beschouwde als concurrenten bedreigd en benadeeld", zegt Jackson zelfs concreet. De aangeklaagde softwareleverancier heeft zijn verdediging voor een groot deel gestoeld op de plotselinge opkomst van Internet, het machtsblok AOL/Netscape/Sun en andere nieuwe vormen van computergebruik. Dat zouden allemaal bedreigingen zijn waar Microsoft mee worstelt. �Dat is op de lange termijn misschien wel aan de orde, maar nu nog niet�, aldus Jackson.
Deze 'bevinding van de feiten' vertegenwoordigt echter nog geen uitspraak in de geruchtmakende antitrustzaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Microsoft. De strijdende partijen komen nu weer bij elkaar om te praten. Juridische experts achten een schikking echter nog steeds onwaarschijnlijk. Daarvoor liggen Justitie en Microsoft te ver uit elkaar.
Rechter Jackson steunt in zijn kijk op de zaak, uiteengezet in 207 pagina', voor het grootste deel het standpunt van Justitie. Namelijk dat Microsoft een monopolie heeft en die misbruikt. Juist dat laatste element kan grote gevolgen hebben.
Advocaten en woordvoerders van beide partijen meenden voor afgelopen vrijdag nog ze elk wel een paar punten zouden scoren. Alleen de concurrenten en felle tegenstanders van Microsoft durfden te hopen op een dergelijke krasse uitspraak van de rechter. "Dit is een grote overwinning voor de consumenten van Amerika", jubelde officier van Justitie Joel Klein in de persconferentie gisteravond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-06T00:00:00.000Z Redactie Computable