Uitspraak Jackson is pas eerste stap

Meer dan een jaar na de eerste getuigenverhoren in de rechtszaak tegen Microsoft heeft rechter Thomas Jackson vannacht aangegeven dat de softwarefabrikant een vergaande monopoliepositie inneemt. Het gaat niet om een definitieve uitspraak maar om een verklaring hoe de magistraat tegen de zaak aankijkt.

Hoe dan ook, Microsoft heeft een gevoelige nederlaag opgelopen. In de 207 pagina's tellende feitenvinding heeft Jackson weinig goede woorden over voor Bill Gates en consorten.
Microsoft heeft toch nog hoop op een positieve wending. De voorlopige uitspraak van Jackson is een eerste stap in een nog lange procedure. Het gaat nu om niet meer dan een voorlopige feitenvinding. Jackson zal in februari of maart volgend jaar zijn definitieve oordeel geven, waarbij ook eventuele sancties aan de orde komen. Vervolgens kan Microsoft beroep aantekenen.
De softwaregigant heeft vorig jaar met succes een eerdere beslissing van Jackson aangevochten. In juni 1998 gaven de rechters in hoger beroep Microsoft gelijk in zijn betoog dat de uitspraak van Jackson over de bundeling van Windows 95 en Internet Explorer niet juist was. Dat biedt perspectieven voor het bedrijf.
Aan de andere kant moeten de beroepsrechters veel waarde hechten aan de conclusies die Jackson trekt uit de getuigenverklaringen in eerste aanleg. Als het hoger beroep niets oplevert, staat een gang naar het Amerikaanse hooggerechtshof (Supreme Court) open. Een eventuele uitspraak zal pas in 2003 worden gedaan.
Opvallend is dat Jackson zijn feitenvinding heeft gescheiden van de rechtsvindingen. Hij trekt nog geen juridische conclusies, maar geeft wel aan wat hij van de zaak vindt. Kenners menen dat de rechter hiermee de partijen wil aanzetten tot onderhandelingen over een schikking. Jackson heeft diverse malen hierop aangedrongen, zonder resultaat. Onderhandelingen leverden niets op.
In zijn verklaring van gisteren geeft hij duidelijk aan over welke punten partijen overeenstemming moeten bereiken. Gezien de penibele positie van Microsoft ligt het voor de hand dat de onderneming openstaat voor verdere onderhandelingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-06T00:00:00.000Z Redactie Computable