Tegenstanders verheugd over uitspraak

De vele concurrenten en tegenstanders van Microsoft zijn zeer te spreken over het oordeel van rechter Thomas Penfield Jackson. Zij zien in deze eerste fase van de rechtspraak een duidelijk teken dat de aangeklaagde softwareleverancier uiteindelijk schuldig verklaard zal worden.

Dit zal ook gevolgen hebben voor andere rechtszaken waar Microsoft momenteel in betrokken is.
Onder meer Sun Microsystems en Caldera hebben zaken lopen tegen de softwarereus betreffende respectievelijk Java en Dr-dos. Die twee bedrijven voelen zich nu gesterkt in hun aanklacht doordat rechter Jackson Microsoft als monopolie ziet. Bovendien heeft het die macht als wapen tegen concurrenten gebruikt, aldus de rechter.
Ransome Love, president van Linux-distributeur Caldera, is kort in zijn eerste reactie: "Halleluja!" Hij nuanceert de anti-Microsoft tendens met de woorden: "Niemand wil Microsoft echt ten onder zien gaan, we willen gewoon dat ze eerlijk spelen."
Ook Jim Barksdale, voormalig president van browserfabrikant Netscape, is verheugd. "Mijn team bij Netscape heeft heel hard gewerkt om veel van de druk van Microsoft te overkomen. Ik ben blij dat de rechter dit begrijpt. Toch denk ik dat niemand echt kan weten hoe het is om het directe doelwit van Microsoft te zijn, als je dat niet zelf geweest bent."
Rechter Jackson erkent in zijn verklaring de lichte concurrentie van andere besturingssystemen, zoals Linux en Be OS. Hij grijpt die platformen echter aan als bewijs dat de drempel voor concurrentie met Microsoft heel hoog ligt. Tot op heden zijn er nog maar weinig applicatie-ontwikkelaars en nog minder gebruikers die het Windows-terrein durven verlaten, aldus de magistraat. Hij noemt dit het probleem van de kip en het ei.
Microsoft stelt echter dat Jackson een te nauwe definitie van de markt hanteert en dat Linux wel degelijk een forse concurrent is voor het eigen Windows. Be-president Jean-Louis Gassee voelt zich aangemoedigd door de woorden van de rechter. "Dit vertegenwoordigt een mogelijke verschuiving in perceptie, dat bevalt mij. Het is nog te vroeg om over praktische consequenties te praten, maar ik denk dat dit in psychologische termen deuren kan openen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.