Twijfel over aandelenkoers Microsoft

De meningen lopen uiteen over de gevolgen van de uitspraak van rechter Thomas Penfield Jackson voor de aandelenkoers van Microsoft. De magistraat heeft zijn uitspraak met opzet op vrijdagavond (Amerikaanse tijd) gedaan om directe paniek op de aandelenbeurzen te voorkomen.

De aandelenhandel begint maandag weer en kan nog een verrassende wending nemen. Enerzijds is er de voor de hand liggende verwachting dat de koers van Microsoft een buiteling maakt. Anderzijds heeft het bedrijf gedurende het afgelopen jaar, terwijl het in de antitrust-beklaagdenbank stond, een stijging van 72 procent doorgemaakt.
Dat laatsgenoemde scenario is volgens analisten zeker mogelijk. "Investeerders kunnen opgelucht zijn dat er nu een beslissing is genomen en zullen zich dan concentreren op de kern en de prestaties van het bedrijf. Of ze kunnen dit nieuws zo slecht vinden dat er voorlopig geen herstel komt", zegt analist Mark Specker van marktbureau Soundview Technology. Hij zegt wel bezorgd te zijn.
Greg Maffei, financieel directeur van Microsoft, denkt dat de financiele gevolgen alleszins mee zullen vallen. "We bevinden ons al jaren in een situatie dat we te maken hebben met het ministerie van Justitie en diverse rechtszaken. Ik denk niet dat dat nieuws is; wij zien dit niet als een radicale verandering."
Toch daalde de aandelenkoers van het bedrijf toen Justitie en twintig staten in mei vorig jaar hun antitrustzaak tegen Microsoft aanspanden. Dat trok weer bij naar het gebruikelijke groeiniveau toen het proces in oktober 1998 van start ging. Inmiddels is de koers in de onofficiele handel al enigszins gezakt.
Microsoft heeft in de loop der jaren vele mensen miljonair en zelfs miljardair gemaakt. De voornaamste rijkaards die het bedrijf heeft 'geschapen' bevinden zich natuurlijk onder de eigen directietop, maar ook onder het reguliere personeel, dat een deel van het salaris uitbetaald krijgt in opties op aandelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-06T00:00:00.000Z Redactie Computable