Woede over Europese regels e-handel

Een industriële lobby doet verwoede pogingen een Europees voorstel te torpederen dat consumenten het recht geeft in eigen land ondernemingen die handel drijven via Internet voor de rechter te dagen.

De vrees bestaat dat dit een rem zal zetten op de elektronische handel in Europa. Hierdoor zouden Europese Internet-winkels in een nadelige positie komen ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten.
Tijdens een hoorzitting in Brussel kreeg de Europese Commissie op dit punt ernstige kritiek te verduren. Vertegenwoordigers uit het Duitse bedrijfsleven vroegen de Europese Unie met klem om intrekking van het gewraakte wetsontwerp. Ook de Nederlandse ondernemersorganisaties zijn niet gecharmeerd van het voorstel. Ze vinden dat Internet-bedrijven hun waren moeten kunnen aanbieden volgens het eigen rechtssysteem. Het zint het Europese bedrijfsleven allerminst dat websites in elke lidstaat juridisch kunnen worden aangepakt, ook al richten ze zich helemaal niet op een bepaald land.
De Europese Commissie had de hoorzitting georganiseerd om de reacties uit het bedrijfsleven te inventariseren. Het voorstel zou op vroegst begin december door de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken kunnen worden bekrachtigd. De EC heeft het voorstel al goedgekeurd. Het Europees Parlement moet hier nog over worden gehoord. Het bedrijfsleven wil in ieder geval uitstel van behandeling. Sommige lobbyisten vinden dat eerst een grondig onderzoek moet plaatsvinden naar de economische gevolgen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.