Netscape's Communicator verliest terrein

De Communicator-browser van Netscape verliest terrein aan de Internet Explorer van Microsoft. Netscape-moederbedrijf America Online (AOL) komt volgende maand eindelijk met een bèta van versie 5.0 op de proppen.

Die nieuwe uitvoering had volgens de oorspronkelijke planning bijna een jaar geleden al gereed moeten zijn. Analisten menen dat het bedrijf hiermee te laat en te weinig levert. Microsoft heeft de vijfde versie van zijn browser maanden geleden uitgebracht.
De websoftware van Netscape ontbeert nu nog steeds volledige ondersteuning voor 'nieuwe' technologieën, zoals XML (eXtended Markup Language). Communicator zou om die reden uit de gratie zijn geraakt bij veel IT-managers en web-ontwikkelaars.
Het feit dat Microsoft zijn Explorer meelevert bij Windows draagt natuurlijk ook bij aan dit verval voor Netscape. Die integratie staat centraal in de antitrustzaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Microsoft (zie de extra editie van Computable Online van afgelopen zaterdag).
De voornaamste oorzaken voor de vertraging van Communicator 5 zijn volgens analisten de overname door AOL en de daaruit voortvloeiende herstructurering. Ook het toewijzen van Netscape's browser-ontwikkelaars aan het kwakkelende 'open source' Mozilla-project heeft de vooruitgang gestremd.
Woordvoerders van Netscape werpen tegen dat de aanstaande versie 5.0 het wachten waard is geweest. De verbeterde webbrowser is onder meer uitgerust met nieuwe software (codenaam Gecko) voor de opbouw van het beeld. Verder ondersteunt het XML, DOM (Document Object Model), Html 4.0 en CSS (Cascading Style Sheets). Daarmee staat Communicator technologisch weer op gelijke voet met het vier maanden oude Explorer 5.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-08T00:00:00.000Z Redactie Computable