Intel haalt overwinning in Intergraph-zaak

In de schaduw van de rechtszaak tegen Microsoft heeft een ander groot Amerikaans IT-bedrijf, chipproducent Intel, een belangrijke juridische overwinning geboekt.

Het federale gerechtshof van Washington oordeelde dat Intel geheel in zijn recht stond toen het besloot niet langer belangrijke productinformatie door te geven aan werkstation-fabrikant Intergraph. Dat bedrijf heeft Intel aangeklaagd wegens de schending van diverse technologie-patenten en antitrust-wetten en voor het blokkeren van eerlijke concurrentie.
Anderhalf jaar geleden, in april 1998, had een federale rechtbank in Alabama nog anders besloten. Toen veroordeelde de rechter Intel tot het verstrekken van gedetailleerde productinformatie, geavanceerde proefmonsters, vroege productie-exemplaren van chips en de uiteindelijke processoren zelf. Deze beslissing nam de rechter zodat Intergraph door kon gaan met zaken doen terwijl de rechtszaak loopt. "We staan nu niet langer onder druk terwijl de zaak zich voortsleept", aldus Intergraph-president Jim Meadlock anderhalf jaar geleden.
Die druk is nu weer terug. Intel ging tegen de uitspraak in beroep en heeft dat beroep nu gewonnen. Het hof van beroep stelde weliswaar vast dat Intels handelswijze tegenover Intergraph kan worden omschreven als 'keihard', maar concludeerde ook dat de onderneming daarmee geen wetten had overtreden.
Het is Intels tweede overwinning op Intergraph in korte tijd. Een paar weken geleden wees de federale rechter Edwin Nelson nog een door Intergraph tegen Intel ingediende patentclaim af. De claim was in juni door dezelfde rechter eigenlijk min of meer toegewezen. "De rechtbank kende in eerste instantie te weinig gewicht toe aan Intels argumenten", vond Nelson vorige maand.
Dankzij de overwinningen van de laatste weken ziet de chipfabrikant de toekomst zonnig in. De uitspraken geven Intel alle vertrouwen voor het verdere verloop van de antitrustzaak. Hierop kan het bedrijf een belangrijk deel van zijn verdediging bouwen wanneer deze zaak voor de rechtbank komt. De zaak staat gepland voor 12 juni 2000.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-08T00:00:00.000Z Redactie Computable