Unisys licht eis GIF-licenties toe

Unisys zegt geen licentie-vergoedingen te eisen voor GIF-plaatjes die zijn gemaakt met bedrijfseigen commerciële software. Het probleem ligt bij gratis en 'open source' software, aldus het bedrijf. Afgelopen vrijdag was de burn all GIF's-protestdag op het Web.

Unisys heeft een patent op de LZW-compressietechnologie die deel uitmaakt van het grafische bestandsformaat GIF. De computerleverancier liet enkele weken terug weten dat het licentiegelden ging eisen voor het gebruik van GIF-afbeelding door websites. Dit zou neerkomen op een rekening van 1500 dollar per server per jaar. Het patent verloopt overigens in 2003.
Het Web raakt direct overspoeld door een golf van protest. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de protestdag van afgelopen vrijdag. Daarbij werden website-beheerders en web-ontwikkelaars opgeroepen het gebruik van GIF-bestanden uit te bannen en bestaande afbeeldingen - voor zover mogelijk - om te zetten in een ander formaat, zoals Jpeg.
Unisys nuanceert nu zijn standpunt en biedt GIF-gebruikers de mogelijkheid de licentie voor LZW in één keer af te kopen voor een eenmalig bedrag van vijfduizend dollar. Woordvoerders van het bedrijf erkennen dat eventuele inkomsten uit dit beleid nietig zijn vergeleken met Unisys' totale omzet van 7,4 miljard dollar. Het gaat echter om een principe-kwestie; patenten vormen het verdedigingsarsenaal van IT-bedrijven, aldus de firma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-08T00:00:00.000Z Redactie Computable