E-mail-virus Bubbleboy teistert Outlook

Een nieuw e-mail-virus is opgedoken dat actief wordt zonder dat gebruikers attachments hoeven te openen. Het virus draagt de naam Bubbleboy (vernoemd naar een aflevering van de tv-komedie Seinfeld) en treft alleen Microsofts e-mailprogramma Outlook.

Bubbleboy is in wezen een zogeheten worm, omdat het zichzelf kan activeren en 'voortplanten'. Normaal gesproken moet een gebruiker een bepaalde handeling verrichten, zoals het activeren van een besmet programma, om het virus zijn schadelijke werk te laten doen.
Onderzoekers van anti-virus softwareleverancier Network Associates ontvingen Bubbleboy afgelopen maandag van een anonieme bron. Het virus richt in zijn huidige vorm overigens geen schade aan, zoals het wissen van bestanden of het stelen van wachtwoorden.
Experts menen echter dat het niet lang zal duren voor er varianten van Bubbleboy zijn, die wel schadelijke actie ondernemen. De huidige uitvoering kopieert zichzelf alleen en verstuurt die kopieën vervolgens weer. Het virus is tot op heden niet 'in het wild' opgedoken (buiten anti-virus laboratoria).
Bubbleboy verschijnt als een e-mail met het onderwerp 'Bubbleboy is back', Zodra een Outlook-gebruiker het bericht selecteert, wordt het virus actief. In het gratis Outlook Express werkt dit ook met de ''voorbeeldweergave''. De e-mail bevat beeld en geluid van de bewuste Seinfeld-aflevering waar de naam naar verwijst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-11T00:00:00.000Z Redactie Computable