Verlies Baan stelt beleggers teleur

Softwarebouwer Baan heeft over het derde kwartaal een groot verlies geleden. In tegenstelling tot de verwachtte vijf miljoen dollar in de min noteerde de erp-leverancier vijfentwintig miljoen dollar verlies (51 miljoen gulden).

Na wekenlange speculaties over de stijgende lijn van de Nederlandse softwareleverancier, heeft Baan de verwachtingen niet waar kunnen maken. Dat is vanochtend op de Amsterdamse beurs meteen afgestraft met koers van beneden de twaalf euro, een daling van ruim een euro.
De omzet over het derde kwartaal kwam uit op 143 miljoen dollar (292 miljoen gulden), slechts 73 procent van de derde kwartaalomzet van vorig jaar (195 miljoen dollar).
Baan voert, net als andere erp-collega's, de naderende millennium-wisseling aan als reden van de tegenvallende resultaten. Bedrijven blijken huiverig om vlak voor de jaarwisseling grote implementatieprojecten op te starten, terwijl ze in januari wellicht de brokken van niet millennium-bestendige systemen moeten opruimen. De inkomsten uit licentieverkopen daalden dan ook dramatische. Waar Baan in het derde kwartaal van 1998 nog voor bijna 87 miljoen dollar aan licenties wist te slijten, blijft dat getal nu steken op bijna 36 miljoen dollar (ruim 73 miljoen gulden). Onderhoud en dienstverlening blijkt ondanks de dalende licentieverkoop wel een stabiele inkomstenstroom op te leveren. Deze tak leverde in het derde kwartaal een omzetbijdrage van bijna 107 miljoen dollar (219 miljoen gulden), tegen 108 miljoen dollar vorig jaar. Dit duidt op een toename van zogenoemde tweede fase erp-projecten. Bestaande klanten optimaliseren hun bestaande installatie, waarvoor Baan consultants in kan zetten. In toenemende mate is dit ook een inkomstenbron voor partners van Baan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.