Comdex: nadruk op spraak en e-handel

Zand en automatisering hebben veel met elkaar te maken. Zand is de grondstof van zowel chips als het grootste IT-evenement van de VS, de Comdex, deze week voor de twintigste maal gehouden in woestijnstad Las Vegas.

De beurs is in die twintig jaar minder belangrijk geworden voor de echte IT'er. Voor consumenten en eindgebruikers is de beurs juist interessanter geworden. De verklaring ligt grotendeels in de ontwikkeling van de technologie zelf. Twee decennia geleden kon Wang IT'ers nog imponeren met zijnwordprocessor. Nu zijn de office-pakketten, waar de tekstverwerker een onderdeeltje van is, gratis via Internet beschikbaar. De tekstverwerker zelf is niet meer interessant, maar het gebruiksgemak wel.
Spraaktechnologie staat dan ook in de schijnwerpers op deze Comdex. Bij deze technologie, die een grote stap voorwaarts betekent in het gebruiksgemak van software, lopen de Europeanen voorop. Philips en het Belgische Lernout & Hauspie zijn prominent aanwezig.
De tijd dat debig shots uit de industrie tijdens dechili cook-off hun favoriete gerecht voor de beursgangers maakten, zijn lang vervlogen. De huidige generatiecaptains of industry presenteert zich middels geliktekeynotes. Bill Gates is sinds zijn eerste toespraak op de Comdex 1983 uitgegroeid tot een volwaardige televisie-entertainer; niet wát je vertelt is interessant, maar hóe je het vertelt.
Opmerkelijk is dat er in de afgelopen twintig jaar een grote technologische constante is geweest: Internet. Pas dit jaar breekt Internet, en met name elektronische handel, echt door op de Comdex. Stonden er vorig jaar vier e-handelsbedrijfjes, dit jaar waren het er 110.
Comdex-directeur Milt Herbert is dan ook optimistisch over de toekomst. Hij verwacht dat Internet geen bedreiging zal vormen voor beurzen, want 'mensen willen elkaar zien en ontmoeten'. Is dat zo? Als e-handel echt succesvol is en blijft, en nieuwe producten realistisch via Internet te presenteren zijn, kiezen mensen dan niet de weg van de minste weerstand? Analisten geven aan dat het moeilijk te rijmen valt: tijdens een beurs e-handel bejubelen en tegelijkertijd ervan uitgaan dat Internet de Comdex niet zal deren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-16T00:00:00.000Z Redactie Computable