Comdex: Gates zwijgt over antitrustzaak

Zoals verwacht liet Bill Gates bij de opening van de Comdex Fall '99 zijn gehoor in het ongewisse over zijn verweer in de antitrustzaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft.

De duizenden aanwezigen die zich verdrongen voor een plaatsje in de zaal waar Gates zijn toespraak hield, zaten daar ook niet op te wachten. Liever lieten zij zich door een gelikte presentatie onderhouden over de nieuwste snufjes in Windows 2000.
Gates maakte zich van de rechtszaak af door erop te wijzen dat beide partijen strijden voor hun eigen goede zaak, maar dat de belangen nogal uiteenlopen.
In de rest van zijn openingstoespraak voerde de marketing van Win 2000 de boventoon. Gates voorziet, net als veel anderen, een enorme groei in online-winkelen. Van de Amerikanen heeft 54 procent nu al toegang tot Internet, zo zei hij. De PC-prijzen blijven dalen en de apparaten kunnen steeds meer. Bij dat laatste speelt software een belangrijke rol. "Zeventien miljoen Amerikaanse burgers winkelden dit jaar voor twintig miljard dollar bijeen", wist Gates. Ook verschaffers van risicodragend kapitaal zetten hun kaarten op Internet-handel. Zij pompten in de eerste helft van dit jaar 12,6 miljard dollar in deze bedrijfstak.
Gates verwacht een grote toekomst voor XML (eXtended Markup Language). Deze taal maakt het mogelijk om Internet persoonlijker en daarmee waardevoller en toegankelijker te maken voor de consument. Ook de handel kan daarvan profiteren.
In Gates' ogen gaat Win 2000 een dominante rol spelen, zowel voor de consument als voor de IT-infrastructuur waar Internet op draait, bijvoorbeeld in de vorm van serversoftware. Hij illustreerde de mogelijkheden van Win 2000 door online een auto te bestellen. Alle informatie, ook die van de verschillende dealers, is daarvoor beschikbaar. Gates verwacht dat auto-bezitters in de toekomst via Internet de goedkoopste dealer voor het onderhoud kunnen uitzoeken. De vraag is echter of de dealers hieraan willen meewerken. Hun rol in het opbouwen van een eigen klantenkring lijkt in die situatie immers uitgespeeld.
Telewerkers konden zien hoe Microsoft met Win 2000, onder de naam Office Online, mogelijkheden biedt om via de server op afstand te werken. Voordeel hiervan is dat bij het verbreken van de verbinding de laatste gegevens op de server staan. Bij het opnieuw verbinden gaat het werk niet verloren, want alles draait vanaf de server. Smartcard moeten hierbij een hoge graad van veiligheid waarborgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-15T00:00:00.000Z Redactie Computable