Transmeta doet in januari boekje open

Het mysterieuze Transmeta verstrekt eind januari meer details over zijn eerste, revolutionaire processor. Eerder deden berichten de ronde dat het bedrijf op de nu lopende Comdex-beurs openheid van zaken zou geven.

Die verwachting was gebaseerd op uitlatingen van Linux-schepper Linus Torvalds die in dienst is van Transmeta. Dat Californische bedrijf ontwikkelt een processorarchitectuur die compatibel is met de veelgebruikte PC-chips van Intel. De geheime Transmeta-chip zou dankzij optimalisatie-technieken voor het compileren van software veel beter presteren.
Deze onderliggende technologie is al aan het licht gekomen door enkele openbare patent-aanvragen die het bedrijf heeft ingediend bij het Amerikaanse patentenbureau. Transmeta zelf houdt de deuren echter potdicht.
Diverse IT-publicaties, waaronder het bekend Duitse computerbladc't, melden nu dat Transmeta op 19 januari een chip voor laptopcomputers zal onthullen. Torvalds heeft dit bevestigd op de Comdex. Die processor, codenaam Crusoe, verbruikt zeer weinig elektriciteit en kan middels een ingenieuze verwerkingsopzet programmatuur sneller draaien dan de kloksnelheid doet vermoeden.
Die kenmerken wekken de indruk dat deze nieuwe chips bedoeld zijn voor goedkope massaproducten, zoals draagbare Internet-apparaten en mobiele telefoons. Transmeta zou de markt voor PC's links laten liggen, ondanks het feit dat zijn processor meerdere besturingssystemen, waaronder Windows en Linux, kan draaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-16T00:00:00.000Z Redactie Computable