Compaq lijkt over het dieptepunt heen

Hoewel PC-leverancier Compaq dit jaar door Dell voorbij werd gestreefd wat betreft aantal verkochte PC's, presenteert het bedrijf over het derde kwartaal toch betere cijfers dan Wallstreet verwachtte.

In het eerste kwartaal onder de leiding van de nieuwe topman Michael Capellas nam de verkoop met 5 procent toe ten opzichte van het derde kwartaal in 1998, tot 9,2 miljard dollar (bijna 18,8 miljard gulden).
De winst per aandeel kwam uit op zeven dollarcent. Analisten op Wallstreet gingen uit van maximaal vijf dollarcent winst. Overigens is de winst per aandeel gebaseerd op realistische cijfers. Eenmalige inkomsten en uitgaven, zoals de verkoop van het grootste deel van Internet-zoekmachine Altavista en de kosten van de personeelsveranderingen in de top van het bedrijf, zijn daarinniet opgenomen.
De kwartaalcijfers zijn op de beurs in New York positief ontvangen. De aandelen stegen met 56,25 dollarcent, tot 19,5 dollar. Afgelopen vrijdag lag de koers nog op een historisch dieptepunt van 18,25 dollar.
Capellas wil duidelijk schoon schip maken. Hij heeft toegezegd de verkoop minstens te stabiliseren, de kosten te verminderen en de productie te vereenvoudigen. Compaq wil twee miljard dollar bezuinigen op zijn jaarlijkse uitgaven. Dat zal grotendeels gebeuren door het schrappen van arbeidsplaatsen. Volgens Capellas zullen er bij het bedrijf zevenduizend banen verdwijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.