Millenniumprobleem kost VS 114 miljard

Het millenniumprobleem zal de overheid en het bedrijfsleven in de Verenigde Staten (VS) in totaal 114 miljard dollar kosten. Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken in het langverwachte rapport over de economische gevolgen van de millenniumwisseling.

Toch zal de overgang naar het jaar 2000 de algehele economische groei van de VS niet beïnvloeden, voorspelt het ministerie. De uitgaven aan de aanpak van dit computerprobleem zal in 2001 het maximum van 114 miljard bereiken.
Het piekmoment is echter vorig jaar al gepasseerd. "De grootste belasting op onze economie ligt achter ons", zei staatssecretaris William Daley van Economische Zaken.
Bedrijfsleven en regering spendeerden in 1995 al 5 miljard dollar aan de aanpak van het millenniumprobleem. Dat bedrag piekte in 1998 naar 32 miljard dollar. Naar verwachting daalt dat voor dit jaar naar 29 miljard dollar.
Het ministerie schat dat de totale Amerikaanse besteding volgend jaar op 5,2 miljard dollar ligt, waarna het verder zakt naar 500 miljoen dollar. Dat bedrijven en overheidsinstanties nog tot het jaar 2001 geld zullen uitgeven aan de millenniumwisseling komt volgnes Daley door de achterstand die sommige organisaties hebben in hun aanpak van het probleem.
De industriesectoren die er nu het beste voorstaan in verband met het jaar 2000 zijn de leveranciers van kritieke diensten, zoals energie, telecommunicatie en transport. Ook de financiële wereld is nagenoeg gereed, aldus het Amerikaanse ministerie. De gezondheidszorg, het mkb en de onderwijswereld staan er echter minder goed voor, aldus staatssecretaris Daley.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-19T00:00:00.000Z Redactie Computable