Rambus-problemen Intel nog niet voorbij

Intels problemen met Rambus-geheugenchips zijn nog niet opgelost. Het bedrijf lanceerde deze week toch nog zijn 820-chipset, maar beperkt die inderdaad tot twee geheugensloten. Daarnaast komt het OR840-moederbord voor de Rambus-ondersteunende 840-chipset pas later dit jaar uit.

Dit meldt de chipfabrikant op zijn website (http://channel.intel.com/business/ibp/workstn/or840.htm). De 840 is op 25 oktober samen met het bijbehorende moederbord gelanceerd. Beide producten zijn bedoel voor werkstations - en eventueel voor servers - met twee processoren.
Begin deze week heeft Intel eindelijk zijn 820-chipset voor Rambus-geheugenchips uitgebracht. Dat product werd vorige maand op de valreep van de lancering teruggetrokken toen bleek dat er problemen waren. Er kon namelijk gegevenscorruptie optreden bij dataverkeer tussen de processor en het geheugen.
Volgens leverancier Rambus schuilt de oorzaak van dit probleem niet in de geheugenchips zelf. Intel zegt weer dat zijn 820-chipset ook niet de boosdoener is. De zwaardere 840-chipset is gebaseerd op een ander ontwerp en zou dan ook geen problemen met Rambus-chips hebben.
De processorfabrikant heeft inmiddels bevestigd dat er geen verschillen zijn tussen de oorspronkelijke 820 en de nu uitgebrachte chipset. Vandaar ook dat de bijbehorende VC820-moederborden niet meer dan twee sloten bieden voor geheugenchips.
Overigens is het nieuwe CC820-moederbord middels een adapter ook uit te rusten met Sdram-chips. Zowel voor dit huidige geheugentype als voor Rambus-chips is de hoeveelheid geheugen beperkt tot 512 MB. De 820-chipset kost 42,50 per stuk bij bestellingen vanaf 10.000 stuks.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-19T00:00:00.000Z Redactie Computable