Derde Microsoft-aanklacht ingediend

Microsoft is nu aangeklaagd in twee nieuwe rechtszaken namens consumenten voor het hanteren van monopolieprijzen. Advocaten in de staat Ohio beschuldigen de softwareleverancier van bovenmatig hoge prijsvoering voor het opwaarderen van Windows.

Eerder deze week zijn al soortgelijke rechtszaken aangespannen voor gerechtshoven in Californië en Florida. Alledrie de aanklachten haken in op de bevinding van districtsrechter Thomas Penfield Jackson dat Microsoft een monopoliepositie bekleedt. De Ohio-aanklachten zijn ingediend bij het Amerikaanse districtshof in Columbus en bij het staatshof in Cincinnati. Aanklager Stanley Chesley schat dat de gezamenlijke schade voor consumenten ongeveer 10 miljard dollar bedraagt.
Een overwinning in het districtshof zou volgens Chesley tot schadevergoedingen van wel driemaal dat bedrag kunnen leiden. Indien het staatshof Microsoft schuldig acht, komen de schadevergoedingen naar verwachting uit op tweemaal de genoemde 10 miljard dollar. Beide nieuwe aanklachten maken gewag van een periode van tenminste vier jaar waarin het aangeklaagde bedrijf consumenten monopolieprijzen heeft laten betalen voor zijn besturingssystemen.
"Verder hebben consumenten kosten gemaakt doordat zij een ongewenste browser-applicatie, genaamd Internet Explorer, hebben moeten verwijderen. Of ze zijn benadeeld door de prestatievermindering die de ongewenste aanwezigheid van de browser met zich meebracht", aldus de aanklacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-26T00:00:00.000Z Redactie Computable