Bios-chips PC zijn gevoelig voor 2000

Het lijkt mee te vallen met de millennium-rampen. Toch is er nog een computergebied dat gevoelig is voor 2000: de bios-chips van PC's. Applicaties halen de datum uit het besturingssysteem.

Dit betrekt die informatie op zijn beurt uit het bios (basic input/output system), dat een klok heeft lopen op een eigen batterij. Deze constructie is kwetsbaar, want de interne bios-klok heeft de beperking van twee getallen voor het jaartal. Het jaar 2000 is dus 00, en wordt zo doorgegeven aan de bovenliggende software. De meeste moderne PC's zijn overigens voorzien van een bios dat 00 automatisch vertaalt naar 2000.
Hoe 'modern' moet een PC zijn om die functionaliteit te hebben? Dat verschilt per leverancier, van zowel de machine als het gebruikte moederbord, waar de bios-chip zich op bevindt. De meeste PC-bedrijven bieden op hun websites wel informatie over de 2000-bestendigheid van hun systemen. Mocht het bios niet actueel zijn, dan kan opwaarderen (flashen) uitkomst bieden. Er zijn maar weinig bios-chips die niet middels een opwaardering zijn voor te bereiden op de overgang naar 2000.
Mocht opwaarderen niet kunnen of niet tot 2000-bestendigheid leiden, dan zijn er nog twee mogelijkheden. Men kan de datum op 1 januari 2000 handmatig aanpassen. Via het datum-commando is in MS-DOS in te stellen dat de 00 van het bios geïnterpreteerd moet worden als 2000, en niet als 1900. De tweede optie is geheel geautomatiseerd. De besturingssystemen Windows NT 3.51 met Service Pack 5, Win NT 4, Win 98 en het aanstaande Win 2000 kunnen zelf het probleem ondervangen. Die besturingssystemen zijn echter modern en draaien dus niet of nauwelijks op oudere machines. Juist dielegacy-hardware kan 2000-problemen hebben.
Het falen van één PC kan grote gevolgen hebben; een keten is zo sterk als de zwakste schakel. Eén en ander is wel afhankelijk van de opzet van een computer-infrastructuur. Als PC's dienen voor data-invoer kunnen foutief gedateerde gegevens het achterliggende systeem bevuilen en daarmee schade berokkenen. Uitval van de gehele PC raakt ook de daaraan gekoppelde infrastructuur.
Als PC's alleen dienen voor het bewerken van bestaande gegevens of voor het genereren van data zonder datum-elementen, kan de schade beperkt zijn. Voor de totale infrastructuur dan; de PC kan de schroothoop op als de foute datuminstelling het starten van de machine verhindert. Op voorhand valt dus niet te zeggen of het bios voor grote problemen zorgt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-24T00:00:00.000Z Redactie Computable