Maxeda verkoopt ICT-dochter aan Capgemini

Detailhandelsconcern Maxeda verkoopt zijn automatiseringdochter aan Capgemini. Maxeda is bekend van winkelketens als V&D, HEMA, Bijenkorf en Praxis.

Maxeda verkoopt zijn automatiseringsafdeling aan Capgemini. Het bedrijf ontstond in 1999 uit een fusie tussen de retailbedrijven Vendex en KBB (onder meer de Bijenkorf). Een groep investeerders, onder leiding van het Amerikaanse KKR, haalde het concern in 2004 voor 1,4 miljard euro van de beurs, schrijft het zakenblad FEM Business.

Bij Maxeda IT Services (voorheen Vendex KBB IT Services) werken een kleine 300 mensen. Deze ict-divisie verzorgt de automatiseringsdiensten voor de elf resterende winkelketens van het concern. Nieuwe eigenaar Capgemini wil het bedrijf uitbouwen tot dienstverlener voor de retailbranche. De automatiseerder heeft een vijfjarig contract gesloten. Onbekend is hoeveel Capgemini voor Maxeda IT Services betaalt.

Maxeda meldt dat voor verkoop is gekozen omdat het ict niet meer als kernactiviteit beschouwt, een betere internationale dienstverlening verwacht via Capgemini met het oog op de expansieplannen, en medewerkers betere loopbaanperspectieven wil bieden bij deze automatiseerder. 

Zes partijen

Voor de overname van het bedrijfsonderdeel waren naar verluidt zes partijen in de race, waaronder Atos Origin, EDS en IBM. De eindstrijd werd uitgevochten tussen Capgemini en Atos Origin. Met een omzet van 7,7 miljard euro (2006) en 82.000 werknemers is Capgemini een van de grootste automatiseerders van Europa. In Nederland werken zo'n 4.750 mensen voor het concern.

In 2002 besloot Vendex KBB al tot de uitbesteding van het computercentrum van het 'oude' Vendex in Sittard aan PinkRoccade. In 2003 werd gestart met een grote SAP-implementatie bij V&D, nadat het warenhuis jarenlang zijn logistieke systeem had laten versloffen. Inmiddels lopen ook bij andere winkelketens SAP-implementatietrajecten. Momenteel werft Maxeda IT Services nog volop SAP-specialisten. Omdat SAP-personeel schaars is, vormt dit waarschijnlijk een belangrijk argument om aansluiting te zoeken bij een grote ict-specialist zoals Capgemini.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-11T13:10:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.