Inktomi keldert ondanks meevallende cijfers

De aandelen van Inktomi, de Amerikaanse leverancier van software voor Internet-infrastructuur, werden afgelopen vrijdag in rap tempo bijna 15 procent minder waard. Reden daarvoor waren de pessimistische voorspellingen van Henry Blodget, een invloedrijke analist van Merrill Lynch.

Blodget verwacht dat Inktomi in de nabije toekomst steeds grotere verliezen gaat lijden. Donderdag rapporteerde het bedrijf over het vierde kwartaal een netto-verlies van 4,9 miljoen dollar (ongeveer tien miljoen gulden), iets minder dan Wallstreet-analisten verwachtten. De omzet in het vierde kwartaal lag ruim 215 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
Het bedrijf gaf bij de presentatie van de kwartaalcijfers geen prognoses van toekomstige inkomsten, maar kondigde wel aan zijn software voor netwerk-caching, Traffic Server, geschikt te maken voor grotere bedrijven. Daarmee tracht de onderneming haar marktbereik - dat zich nu nog beperkt tot Internet-aanbieders en telecommunicatie-carriers - te vergroten. Ook gaat Inktomi door met pogingen om geld te halen uit zijn 'online shopping'-zoekmachine.
Juist dergelijke mededelingen hebben bij Blodget de alarmbel doen rinkelen. Hij vindt het een teken aan de wand dat Inktomi meer dan verwacht moet investeren in verkoop, marketing en productontwikkeling om zijn marktleiderschap en economische groeicijfers te kunnen behouden.
Vrijwel alle andere beursanalisten zagen in Inktomi's kwartaalcijfers juist reden om de verwachtingen naar boven bij te stellen. Het verlies is gehalveerd ten opzichte van het vierde kwartaal in 1998, en de omzet is meer dan verdrievoudigd. Gezien de dalende aandelenkoersen telt Blodgets visie op Wallstreet kennelijk zwaarder dan die van zijn collega-analisten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.