HP schrapt Xeon-chips voor werkstations

Hewlett-Packard laat de Xeon-uitvoering van Intels Pentium III-processoren vallen voor zijn werkstations. De leverancier neemt deze stap vanwege de tegenvallende vraag. Dell slaat een ronde over en wacht op de volgende lichting Xeons.

De zwaardere, maar vooral duurdere Xeon-versies van de Pentium III-reeks vertonen een behoorlijke mate van overlap met die 'gewone' processoren. Analisten stellen dat de hogere prijs niet in verhouding staat tot de lichte prestatieverbeteringen die de Xeon-chips bieden.
Bovendien kruipen de relatief lichtere Intel-chips qua prestatieniveau op naar de positie van hun zwaardere familieleden. "Mensen volgen niet altijd de richtlijnen die Intel zelf hanteert", concludeert analist Shawn Willett van onderzoeksbureau Aberdeen Group.
De Xeons zijn bestemd voor werkstations en servers, maar zijn in die eerstgenoemde machines dus minder populair. Intel zelf meldt echter dat de Xeon het goed doet en dat het marktaandeel groeit.
"Alle groei in de werkstationmarkt voor de komende drie jaar is gebaseerd op de Intel-architectuur", zegt algemeen directeur Paul Otellini van Intel. De topman geeft echter geen specifieke cijfers voor de Xeon-lijn.
HP-manager Achim Kuttler van de Noord-Amerikaanse desktopdivisie uit duidelijkere woorden: "De markt voor Xeon-werkstations is erg klein." Dave Morse, businessmanager voor HP's zware Visualize-werkstations, legt de reden uit: "Voor werkstationapplicaties is er geen wezenlijk verschil tussen een Pentium III en een Pentium III Xeon."
Ondertussen houdt Dell nog even de boot af. De PC-fabrikant zal de nieuwste 600, 667 en 733 MHz-versies van de Xeon niet gebruiken in zijn werkstation-reeks. Verbeterde versies, die volgend jaar op de markt komen, zullen weer wel opduiken in Dells werkstations. HP gebruikt voor de toekomst Pentium III- en de eigen PA Risc-processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-24T00:00:00.000Z Redactie Computable