Ophef rond WTO-bijeenkomst over e-handel

De bijeenkomst van de World Trade Organization over elektronische handel en belasting is omgeven door protest en onenigheid. De vergadering vindt deze week plaats in Seattle. Daar willen 135 handelsministers een wereldwijd raamwerk voor e-handel willen bepalen.

Veel landen houden er verschillende meningen en strategieën op na voor e-handel en het taxeren van die online-handelsvorm. Daarnaast is Seattle nu bevolkt door enkele tienduizenden demonstranten én afgevaardigden van IT-bedrijven, die elk hun agenda onder de aandacht van de WTO-leden willen brengen.
Softwareleveranciers, computerfabrikanten en chipproducenten zijn op eigen houtje én in groepsverband naar de Amerikaanse stad afgereisd om te lobbyen, onder andere vóór uniforme regelgeving, tégen e-belasting en vóór het gladstrijken van regulatorische barrières.
Tijdens de bijeenkomst van deze week moet de aanzet gegeven worden voor een nieuwe onderhandelingsronde voor wereldwijde handel. Die zogenoemde Millennium Ronde begint volgend jaar en moet invoertarieven - ook voor elektronische goederen, zoals software en online-dienstverlening - tot een minimum omlaag brengen.
Ondertussen is er binnen de WTO veel onenigheid. De overheid van de Verenigde Staten bijvoorbeeld staat kritisch tegenover de subsidiëring die Europa en Japan toekennen aan bepaalde eigen industriële sectoren. Aan de andere kant is de VS zelf weer protectionistisch voor bijvoorbeeld diens eigen staalindustrie.
Er zal dan ook nog heel wat gestreden worden over hete hangijzers als het wel of niet heffen van online-belasting, de eventuele hoogte van die taxatie, de mate van globalisering van regelgeving en de geldigheid van nationale regulering bij internationale transacties. Gisteren is het conferentiecentrum plotseling ontruimd doordat een politie-agent 'iets verdachts' had gevonden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-30T00:00:00.000Z Redactie Computable