Microsoft doet Java-ontwikkeling van de hand

Microsoft verkoopt zijn hulpmiddel voor Java-ontwikkeling Visual J++ aan Rational Software. Microsoft zegt zich nu te storten op XML als dé ontwikkeltaal voor web-toepassingen.

J++ biedt de omstreden mogelijkheid Windows-gebonden Java-programma's te maken. Die 'vervuiling' van het als platform-onafhankelijk bedoelde Java was voor uitvinder Sun Microsystems reden een rechtszaak tegen Microsoft te beginnen. Dat proces loopt nog steeds.
Analisten zien in het afstoten van J++ naar een onafhankelijke softwareleverancier een teken dat Microsoft het product schrapt. Amerikaanse woordvoerders van het bedrijf hebben al bevestigd dat versie 7 van het ontwikkelpakket Visual Studio waarschijnlijk geen opvolger van de huidige J++ 6 zal bevatten.
Visual Studio 7 moet eind volgend jaar uitkomen. Uit vroege testversies blijkt al dat die ontwikkelsoftware zich voor het overgrote deel concentreert op XML. Die webtaal biedt koppelingen tussen Microsofts objectmodel Com+ en niet-Windows objecten.
Critici bestempelen het verkopen van J++ als een nieuwe manier van Microsoft om de groei van Java te blokkeren. Het stoppen met de ondersteuning voor Suns programmeertaal zou toch de basis voor dat platform eroderen.
Bovendien zijn er nog vraagtekens over de samenwerking tussen Rational en Microsoft voor het ondersteunen van Java in de programmatuur van de Windows-leverancier. Overigens zegt Microsoft zelf dat Rational niet is gehinderd door de technische en juridische belemmeringen waar de verkopende partij mee te maken heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-03T00:00:00.000Z Redactie Computable