Sun en ECMA uiteen over Java-standaardisatie

Sun Microsystems en de European Computer Manufacturers Association (Ecma) verschillen van mening over de te bewandelen weg voor de standaardisatie van Java. Sun heeft de deadline van 1 december gemist en het consortium overweegt nu Java te standaardiseren zonder bijdragen van dat bedrijf.

Sun lag eerder al overhoop met de International Standards Organization (ISO) over de standaardisatie van Java. De computerfabrikant moest de controle over 'zijn' programmeertaal grotendeels uit handen geven om het tot standaard te kunnen laten verheffen.
Het bedrijf besloot toen een omweg te nemen door standaardisatie via de Ecma te bewerkstelligen. Die Zwitserse groep zou dan via een 'achterdeur' Java bij de ISO indienen. Die route zou Sun meer controle laten behouden en bovendien sneller zijn.
Eind oktober kwam er echter een kink in deze kabel toen de Java-uitvinder weigerde Java-documentatie in te dienen bij de Ecma. De reden hiervoor was bezorgdheid over het feit dat de groep geen geschreven beleidslijnen heeft voor kwesties met betrekking tot handelsmerken en auteursrechten, aldus Sun.
De Ecma stelde toen een deadline op 1 december voor het doorgeven van die gedetailleerde informatie. Het consortium dreigde op eigen houtje verder te gaan met de Java-standaardisatie of het hele project te staken, indien Sun wederom niet zou gehoorzamen.
George Paolini, vice-president bij Sun, zegt dat zijn bedrijf die deadline niet serieus nam omdat die is opgesteld door een subcommissie van de Ecma. De IT-leverancier zal een officiële reactie geven op de algemene Ecma-vergadering die 16 december plaatsvindt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-06T00:00:00.000Z Redactie Computable