IBM onthult doorbraken op chip-gebied

IBM toont de wereld vandaag een reeks nieuwe technologieën op het gebied van chip-ontwerp en chip-productie. Deze technologische vooruitgang moet het dreigende eind van Moore's Wet zeker tien jaar uitstellen.

Onderzoekers van Intel lieten afgelopen oktober weten dat de bekende wet van Gordon Moore bijgesteld moet worden. Die mede-oprichter van Intel heeft ooit de formule opgesteld dat het aantal transistoren - en daarmee de capaciteit - van chips elke achttien maanden verdubbelt. Chipontwerpers hebben nu echter fysieke beperkingen van de gebruikte materialen in zicht.
IBM zegt over deze barrière heen te springen. Het computerbedrijf onthult op de International Electron Device Meeting, die vandaag is begonnen in Washington, een reeks nieuwe technieken voor het ontwerp en de productie van toekomstige ultrakleine en snelle chips.
Eén van die technieken is het reeds eerder onthulde productieproces 'silicium-op-isolatie' (soi). IBM gebruikt soi vanaf volgend jaar om snellere chips te fabriceren, die dankzij de interne isolatielaag bovendien ook nog eens energiezuiniger zijn.
Verder verstrekt IBM details over zijn 'silicium-germanium'- en koper-technologie. Het combineren van deze geavanceerde productiemethoden moet transistoren van 0,18 micron mogelijk maken. Die leiden in theorie tot processoren met kloksnelheden van meerdere gigahertzen (GHz).
Overigens tonen ook andere chipontwerpers en producenten hun nieuwste vindingen op de Electron Device-bijeenkomst. Wetenschappers van onder meer Lucents Bell Laboratories, Motorola en de universiteit van Californië (in Berkeley) maken hun opwachting met methoden om snellere en kleinere transistoren en halfgeleiders te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-06T00:00:00.000Z Redactie Computable