Justitie: Microsoft schendt antitrust-wet

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat Microsoft inderdaad de antitrust-wetgeving van de Verenigde Staten heeft geschonden. Dit stelt de instantie in zijn findings of law die het heeft ingediend bij rechter Thomas Penfield Jackson.

Deze 'wetsvinding' is gebaseerd op de 'feitenvinding' die Jackson vorige maand heeft vrijgegeven. Daarin stelde de rechter in de lopende antitrustzaak dat de softwareleverancier een monopolie heeft. Justitie concludeert nu in harde bewoordingen dat Microsoft met die positie en zijn gedrag antitrust-wetten heeft geschonden.
Ten eerste zou het bedrijf op illegale wijze de barrière voor concurrentie in de markt voor PC-besturingssystemen hoog hebben gehouden. Ten tweede zou de koppeling tussen webbrowser Internet Explorer en Windows onwettig zijn.
Ten derde zou Microsoft een aantal exclusieve en daarmee illegale overeenkomsten met computerfabrikanten hebben gesloten. Ten vierde verwijt Justitie het aangeklaagde bedrijf dat diens afweren van Netscape's concurrentie neerkomt op het illegaal uitbreiden van de reeds bestaande monopoliepositie.
Het ministerie verzoekt rechter Jackson dan ook strenge straffen op te leggen. Vooruitlopend op een eventuele veroordeling van Microsoft heeft Justitie alvast financieel expert Robert Greenhill ingehuurd. Deze Wall Street-analist heeft een adviesbureau en hij assisteert nu bij het analyseren van de softwareleverancier met het oog op sancties, waaronder de reeds veelgenoemde opdeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-07T00:00:00.000Z Redactie Computable