IBM vernieuwt architectuur supercomputers

IBM heeft gisteren een nieuwe supercomputer met de bijnaam 'Blue Gene' onthult die vijfhonderd keer sneller is dan voorganger Deep Blue. De nieuwe machine is in staat een quadriljoen berekeningen per seconde uit te voeren, wat neerkomt op 1 petaflops (floating point operations per second).

Fabrikant IBM stelt dat deze monstermachine veertig keer zo snel is als alle huidige supercomputers bij elkaar opgeteld. In tegenstelling tot die andere rekenmeesters is Blue Gene bedoeld voor maar één specifiek toepassingsgebied; de analyse en nabootsing van menselijke proteïnen.
Dat medische onderzoeksterrein is volgens IBM nog relatief onontgonnen en dus goed voor gigantische inkomsten. Blue Gene kan onder meer ingezet worden voor onderzoek naar kanker en Aids. "IT wordt de taal van de biologie", zei Paul Horn, vice-president van IBM Research. "We kunnen namelijk niet begrijpen wat medisch onderzoek oplevert zonder ontzaglijke hoeveelheden IT."
Het bedrijf wil de opbouw van menselijke proteïnen modelleren. Vervolgens kan geanalyseerd worden wat er mis gaat wanneer ziekten als Aids of kanker toeslaan. Tot op heden waren computers niet krachtig genoeg om de complexiteit van natuurlijke zaken als proteïnen, celstructuren en amino-zuren te modelleren. Blue Gene zou wel de benodigde rekenkracht bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-07T00:00:00.000Z Redactie Computable