Sun wijzigt weer koers Java-standaardisatie

Sun Microsystems laat de European Computer Manufacturers Association Ecma vallen voor de standaardisatie van 'zijn' programmeertaal Java. De leverancier houdt de controle over dit platform dus toch nog strak in handen.

"Ik heb besloten dat we Java toch niet zullen indienen bij de Ecma", zegt Pat Sueltz, hoofd van Suns softwaredivisie. De ex-topvrouw van IBM's Java-afdeling maakte dit gisteren bekend in een toespraak op de Java Business Expo in New York.
Sun maakt met dit besluit een draai van 180 graden ten opzichte van eerder genomen stappen om Java - deels - over te dragen aan standaardenorganisatie Ecma. Het bedrijf had echter al een Ecma-deadline op 1 december niet gehaald voor het vrijgeven van gedetailleerde informatie over Java.
De reden daarvoor was een meningsverschil over de mate van controle die Sun nog zou behouden over Java. Deze kwestie was afgelopen zomer al een probleem, reeds voordat het bedrijf de Ecma benaderde voor het verheffen van zijn platform-onafhankelijke platform tot officiële standaard. Het standaardisatieproces van de International Standards Organisation (ISO) eiste ook meer dan wat Sun uit handen wou geven.
Volgens Sueltz komt het er uiteindelijk op neer dat Sun er zeker van wil zijn dat alle Java-applicaties draaien op alle platformen met een Java virtual machine (Jvm). De topvrouw uit met deze woorden de angst dat een Ecma-uitvoering van Java wel eens zou kunnen afwijken van de oorspronkelijke Sun-code.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-08T00:00:00.000Z Redactie Computable