IBM en Nokia bundelen mobiele krachten

IBM breidt zijn samenwerking met Nokia uit en opent een ontwikkelcentrum voor 'alomtegenwoordig computergebruik' in Californië. Dat nieuwe centrum moet onafhankelijke softwareleveranciers helpen bij het ontwikkelen van programma's op basis van IBM-technologie en wap (wireless application protocol).

Het uiteindelijke doel van deze samenwerking is het vereenvoudigen en uitbreiden van het gebruik van computers. Daarvoor willen de twee bedrijven diverse draadloze en draagbare apparaten verbinden met zowel bedrijfsomgevingen als consumentennetwerken.
"Veel van de daarvoor benodigde arbeid bestaat uit het aanleggen van een serverinfrastructuur die mobiele apparatuur toegang geeft tot gegevens die zich op het netwerk bevindt", zegt Jonathan Prial, marketingdirecteur voor IBM'spervasive computing-groep.
Het IT-bedrijf heeft dan ook een software-ontwikkelpakket (sdk) samengesteld waarmee applicaties zijn te maken voor het Palm OS, Epoc en Windows CE. De sdk bevat verder de mini-uitvoering van de DB2 Anywhere-databank, de transactie-software MQSeries, wap-serverextensies en synchronisatieprogrammatuur.
Nokia heeft vlakbij IBM's nieuwe centrum al een eigen ontwikkelcentrum. Die twee organisaties zullen hecht samenwerken. IBM-directeur Prial benadrukt echter dat zijn bedrijf ook blijft samenwerken met andere telecomleveranciers, zoals Ericsson.
Hij zegt zich geen zorgen te maken over gister onthulde samenwerking tussen die fabrikant van mobiele telefoons en Microsoft. Toch haalt Prial uit naar die alliantie: "Klanten willen geen bedrijfseigen interfaces voor hunpervasive-apparaten." Microsoft past nu zijn applicaties Explorer, Outlook en Exchange aan voor de apparaten van Ericsson.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-09T00:00:00.000Z Redactie Computable