FNV: 'Houding van Atos Origin is arrogant'

FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond leggen de onderhandelingsresultaten bij Atos Origin voor aan hun leden. Beide bonden zijn niet tevreden over het voorstel. De FNV noemt de houding van Atos Origin arrogant.

De vakbonden hebben de resultaten van de cao-onderhandelingen bij Atos Origin naar de leden gestuurd. Zowel CNV als FNV is niet blij met het salarisprotocol waar de leden over kunnen stemmen. "Het gaat om de houding van de werkgever. Tijdens gesprekken met werknemers van Atos Origin merkten we dat zij echt heel boos zijn. We hebben Atos Origin begin januari gevraagd om opnieuw over het voorstel om tafel te gaan zitten. Tot het versturen van de nieuwsbrief, maandag, hadden we nog niets van Atos Origin gehoord", zegt Nevin Demirtas, bestuurder bij FNV Bondgenoten. 

Demirtas noemt de houding van Atos Origin arrogant. "Tot op het moment van het versturen van deze nieuwsbrief is er echter geen enkele reactie van uw werkgever op onze voorstellen gekomen! Dit is wel het toppunt van arrogantie. We kunnen het dan ook niet anders uitleggen, dan dat de werkgever ons voorstel voor het verbeteren van het cao-resultaat afwijst", schrijft ze op de website van het FNV.

Presteren

De bonden worden het niet met Atos Origin eens over loonsverhoging en het convenant voor het beloningsvraagstuk. Dit convenant betreft de groei van het salaris bij goed presteren. Momenteel is dit convenant, volgens de vakbonden, erg onduidelijk. "Mensen vinden de beloningssystematiek onrechtvaardig. Dat komt omdat deze helemaal niet transparant is", zegt Demirtas.

Leden kunnen tot 23 januari hun stem uitbrengen over het onderhandelingsresultaat. De vakbonden geven een neutraal advies. "Ook geen negatief advies. Het is niet zo slecht dat het we alles van tafel willen vegen", aldus Demirtas. Ze weet niet of de gesprekken met Atos Origin hervat zullen worden en of de partijen eruit zullen komen. Voolopig wachten de vakbonden de uitslag van de stemming af.

Atos Origin was telefonisch niet bereikbaar. Het bedrijf liet in november nog weten dat het zijn werknemers een gemiddelde loonsverhoging van 4,5 procent biedt. De minimale loonsverhoging is 2 procent en er is volgens de werkgever een prima overeenkomst bereikt over secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten. De onderhandelingsresultaten zijn sinds november niet gewijzigd.

14:00 uur: Na contact met Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten is het artikel aangepast.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De bonden hebben in 1998 zelf zitten slapen toen de salariscomponent uit de CAO is gehaald. Nu zitten zeuren dat Atos Origin arrogant is?
Er is een prima bod gedaan op veel andere gebieden. Lease bedragen gaan voor veel mensen met vijftien procent omhoog. Daarnaast is het percentage salarisverhoging voor de meeste mensen (veel) meer dan de twee procent die de bonden nu noemen. Er is aangegeven dat naar verwachting maar vijf procent van de medewerkers in het percentage 2-2,5% valt. Het overgrote deel valt in het percentage 3,5%. Dan heb ik het nog niet over de mensen die zelfs nog meer als 3,5% erbij krijgen.

Hebben we trouwens een positief woord gehoord over ons kertgeschenk? Vorig jaar had er nauwelijks iemand een goed woord voor over en wisten we allemaal de sites te vinden om ons gal te spuwen. Nu het een mooi keuzegeschenk is, is het stil.
Dus wie is er hier arrogant?

Smeekbede aan de bonden: willen jullie je instemming alsjeblieft niet net zo als voorgaande jaren zo laat geven? We weten allemaal dat jullie uiteindelijk toch door de knieen gaan. Alle door de directie voorgestelde veranderingen worden op deze manier pas ver in 2008 ge-effectueerd. De flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden, allles.

Met andere woorden: schiet eens op, alles staat nu stil!

Het salaris / beloningssysteem is inderdaad ondoorzichtig. Neemt niet weg dat ik kan beamen dat het afgelopen jaar er een enorme koerswijziging is geweest tav de beloning richting mensen. Tja en wat top ict wergever betreft: ik denk dat Atos de meest stabiele werkgever is in deze tak omdat na de recessie jl toch wel is gebeleken dat veel mensen blij waren dat ze bij Atos werkten. In goede tijden word je misschien iets beneden de maat beloond maar in slechte tijden is het een stabiele werkgever.

Het irritante van het beloningssysteem is dat de stijgende loonkosten van het volgende jaar word gebudgeteerd zodat van te voren niet vast staat wat de financieele stijging zal zijn bij een goede prestatie. Maar dat is volgens mij bij alle grote werkgevers. Zonder budgetering heb je ook kans dat het in slechtere tijden flink mis kan gaan.

Ook zie ik bij veel ict bedrijven een z.g. bonussysteem zijn intrede doen. Nu lijkt dat allemaal mooi in drukke en goede economische tijden. Maar wat waneer het slechter gaat en de bonussen verdwijnen. Het is een creatieve vorm van risico bij de werknemer leggen. Tis een keuze uit twee slechten.

Wat betreft het kerstcadeau kan ik zeggen dat dit toch wel een signaal was richting het personeel het beste voor te hebben met de werknemers. De beklaging van vorig jaar was imo meer omdat met een beperkt budget per werkgever iemand met een dik betaald salaris zonder overleg met de werkgevers had bepaald dat van het budget best een stukje geschonken kon worden aan een goed doel.

Ik denk dat Atos op de goede weg is en ik heb nu na 5 jaar het gevoel dat er echt wat veranderd en dat er weer aan de mensen gedacht word.

Inderdaad het kerstpakket was mooi, dat klopt, maar wil dat dan zeggen dat de rest maar bijzaak is. En als je toevallig bij die 5 % van de medewerkers zit die maar 2 % verhoging krijgen, dan ben je niet blij. Waarom niet allemaal het zelfde 4 % of zo, dan is iedereen toch tevreden en de rest kan dan toch geregeld worden in de beoordeling, daar kun je persoonlijke afspraken maken over een bonus. Misschien wordt er vergeten dat er mensen zijn die al jaren op de nul lijn staan en ook geen lease-auto hebben, volgens mij denken de meeste alleen maar aan zich zelf. En de rest moet geregeld worden bij de beoordeling, zoals bijvoorbeeld een bonus bij goede resultaten.

M en M, Jij werkt zeker bij MO?

Ik hoor altijd dezelfde geluiden vanuit die club: iedereen hetzelfde! Wat ik me wel eens afvraag is: hebben jullie dan niet door dat er mensen zijn die wel individueel beoordeeld willen worden? Mensen die wel de middelmaat willen ontstijgen? Mensen die dag in dag uit harder dan noodzakelijk werken om de organisatie verder te helpen. Mensen die daar dan ook voor beloond horen te worden!

Collectiviteit werkt de middelmaat in de hand. Differentiatie is veel effectiever als beloningsmechanisme.

Inderdaad. Het gaat bij Atos Origin stukken beter dan vroeger.
Het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket is top, primair is normaal.
Maar bepaalde mensen willen dat niet zien. Ook niet die achterhaalde vakbonden, die alleen maar voor instandhouding van hun eigen toko vechten. Over arrogantie gesproken.

Inderdaad, het is bij Atos Origin tegenwoordig weer wat leuker werken dan het de afgelopen jaren was. Er zijn kleine positieve signalen.
Maar helaas lijkt het erop dat de berichtgeving over de salarissen toch weer mooier is dan de praktijk. Ik had begrepen dat de minimale salarisverhoging van 2-2,5% alleen zou gelden voor mensen die vlakbij of op hun referentiesalaris zitten. De praktijk is helaas anders. Ik zit echt nog niet op mijn referentiesalaris, had een beoordeling 'goed', maar moet het doen met een salarisaanpassing van krap 2,5%.
Of is dat omdat ik vorig jaar wel een heel behoorlijke verhoging kreeg? Maar ja, daarmee werd eigenlijk alleen maar een beetje jarenlang salaris'leed' gecompenseerd.....
Als ik de gemiddelde verhoging over de afgelopen pakweg 6 jaar bereken, wordt ik nog steeds niet erg vrolijk.
En ok, die verhoging van de leasebijdrage mag er zijn. Toch is ook dat in feite niet meer dan een geringe compensatie voor jarenlange achteruitgang.
Ik juich dus vooralsnog, maar niet al te hard.

Sommige mensen die hier reageren willen helemaal geen cao. Just show me the money (en een leasebak). Tja, die zijn waarschijnlijk beter af als jobhopper bij een kleine it-bedrijven. Wie houdt ze tegen ?

OK, dat was dus duidelijk 6 maal de mening van de afdeling HRM, die dus gewoon anoniem promotie maakt voor haar eigen gedrag. Neemt niet weg dat de werknemers bij AtosOrigin dit gedrag wel degelijk arrogant noemen, omdat er geen overleg is en ook de onderhandelingen zelf gevoerd worden zonder geven en nemen... alleen wat AtosOrigin aan voorstellen heeft, wordt als resultaat neergelegd. Geen enkele inzet wordt ingeruild door iets wat de ondernemingsraad of de bonden op tafel hebben gelegd (en dus belangrijk achten). Daar ligt de arrogantie. Daarvoor hoef ik niet in hoofdletters te spreken.
Oh, en ten aanzien van die individualisten: heeft dit bedrijf niet een programma 3o3 uitgezet waarbij de samenwerking wordt onderstreept en gemotiveerd... het collectieve resultaat is voor de klant belangrijker dan het over de rug van collega's wel beloofde en niet gerealiseerde verkooppraatje... Daar hoort voor degenen die de blaaskakerij mogelijk maken -de werkers- een fatsoenlijke beloning bij. Middels fatsoenlijke onderhandelingen afgestemd. Dat was ook het principe van 1998.
De stemmingen moeten nog afkomen, maar ik ben er niet zo zeker van dat daar iemand op de knieen gaat. Tenzij de Utrechtse bobo's zelf eens wat durven te gaan vertellen als ze naar Parijs gaan. Is het niet eigenlijk zwak dat ze zich zo laten sturen...?
Ze doen het in iedergeval niet in het belang van de onderneming.. want dan zouden ze deze polemiek eerder hebben voorkomen.. door gewoon te overleggen en te onderhandelen.

Wat een ongeloofelijk flauwe opmerking uit het zuiden.

Ik ben iemand van MO, heb afgelopen jaar een promotie gemaakt en ja flink geld erbij gekregen. Sterker nog ik heb er helemaal niet om gevraagd.

Ik ben iemand die via Philips bij Atos kwam. Toen vertrokken is naar het kleinere prul in de markt. Daarna weer terug naar Atos. Ik heb beide werelden gezien en het gras is altijd groener bij de buren zeggen ze. Er is geen enkel ict bedrijf in Nederland wat technologisch gezien op dit niveau ict bedrijft. En ik ben nu eindelijk weer eens trots om bij AtosOrigin te mogen werken. En helaas dat is wel eens anders geweest!

Het zijn vooral de mensen die geinsourced zijn vanuit andere bedrijven, en de mensen die al een tijd ingeslapen zijn en verwachten dat ze voor het inslapen beloond worden, die hier voornamelijk hun gal spuwen. Ik zit net pas een paar maanden bij Atos, en heb zeker geen klagen, niet bij de onderhandelingen, niet bij de aanbieding die ze mij gedaan hebben. Verdere stijging van je salaris kun je zelf bewerkstelligen door er zelf voor te zorgen dat je promotie krijgt, studies doet, of simpelweg een jobhop doet. Scheelt weer een hoop gezeur in de wandelgangen. Enig idee wat er speelt in de markt? Atos wil winst maken, alle ingeslapenen zomaar een salarisverhoging geven draagt daar niet aan bij.

Zoals bij zoveel werkgevers, zeker in deze branche, zorg goed voor jezelf, je kan er niet vanuit gaan dat je werkgever dat zomaar doet ...

Oh, ok dat ben ik dus die ingeslapene van 48 jaar. Inderdaad geinsourced, doe nu met 4 man een paar contracten waar er eerst 10 op zaten. Baas is dik tevreden, pakt de afgelopen jaren een vette marge. Afgelopen jaar beoordeling zeer goed, leverde nog geen 2 % op; zit te dicht tegen het referentiepunt. Heb geen lease-wagen of bonusregeling en moet het dus hebben van de salarisverhogingen en ja, zit ook bij MO. Het uitschot van Atos Origin zo te lezen, MO draait wel elk jaar dikke winst dankzij dat uitschot. En tenslotte, hoe hier over collega's wordt geschreven zegt genoeg.

Uit bovenstaande reacties blijkt maar weer eens HOE GROOT ook de interne verdeeldheid binnen AO is... Tevens een afspiegeling van hoe er binnen met elkaar omgegaan wordt! Elke individuele afdeling probeert zijn of haar straatje zoveel mogelijk schoon te houden: "Heb je een vraag? Dien maar een ticket in!" De klant betaald.
En om de kerst-pakketten in verband te brengen met de cao-onderhandelingen is helemaal een gotspe.

Veelzeggend was ook de uitslag vandaag van het medewerkers-tevredenheidsonderzoek: 73% respons. De uitslag? Een 6. Inderdaad een zes.
Ene heer Balkenende zal trots zijn op zo'n Nederlands bedrijf? Dacht het niet.

Waarom Discussiert Hier Iedereen Met Een Hoofdletter Aan Het Begin Van Een Nieuw Woord? Is Dit Iets Dat Bij Een Nieuwe Spelling Hoort?

jE kAN ooK Op WiLLekeuRige MomeNTEn wAT HoOfDleTTerS Plaatsen, daT sTaaT Nog mEER 1337!

Totaal of topic was dit, sorry, maar dit leest heel vervelend zo.

Ik denk dat de verantwoordelijke beheerder voor deze site bij Atos Origin werkt ...

Net als al die jaren is het verhaal weer het zelfde. De 1 klaagt de ander is tevreden.
Is dit geklaag noodzakelijk! Is dit wat er is overgebleven van de trotse cultuur van Philips en BSO.

De arogantie, de vakbonden, leden worden geraadpleegd. Ongeveer 1200 man (kunnen er een paar meer maar waarschijnlijk minder zijn) op totaal 9000. Hebben zij die 7800 collega's gevraagd wat ze er van vinden. Zijn die paar vakbondsleden een afspiegeling van de organisatie, dat is de vraag die we moeten stellen. Zover ik kan oordelen is het antwoord dan glashard NEE!

Wat ik wil zeggen, Atos Origin bedankt voor het goede en gezellige jaar.

Nee, ik ben geen HR en ook geen Bobo. Die vindt je niet in Utrecht, wel prettige collega's. Denkt iemand daar anders over, dan zijn dat jou schoenen op de gang en daar loop je niet zo'n klein beetje naast.

Vakbonden accepteer het. Doe je dit niet dan lopen we als werknemer weer de kans dat jullie het net als andere jaren verpesten. Wat hebben de vakbonden overigens toegevoegd aan de onderhandelingen? Wat nu op tafel ligt is wat de medewerker en het management hebben bedacht.

Kwam een prima poster tegen bij de koffiecorner:

'Atos: dat ben jij' http://www.flickr.com/photos/mekking/2208997938

Tsja, het blijft tobben met die werkgevers. Ik ben zo positief geweest om de benen te nemen, en nog geen moment spijt.

Hallo mensen, Ik begin binnenkort bij AtosOrigin dus ben ik blij met de reacties. Een advies wil ik goed onthouden en dat is dat ik goed voor mezelf moet zorgen want dat zal niemand anders voor me doen.

PS:. Welke auto krijg ik met lease bedrag van 635 euro?

Ik ben er terecht gekomen via Outsourcing eerst gouden bergen beloofd na overgang moest gelijk het mes erin (bezuinigen en geen cursussen meer, afspraken werden niet nagekomen), ben andere baan gaan zoeken en blij dat ik er niet meer werk.

Voor 630 lease je een Toyota Prius Comfort met leer en parkeersensoren...

1. wat is er nou tegen om een beloningssysteem zo te maken zodat iedereen het begrijpt
2. lease bedrag verhoogt? heb je wat aan als je geen lease bak hebt
3. minder dan 2 procent loonsverbetering omdat je vlakbij je referentie punt zit, vreemd is wel dat je referentie punt wel met 3,5 procent verhoogd wordt
4. net gehoord dat de adsl vergoeding komt te vervallen, vanaf 1 maart moet je zelf maar gaan zorgen voor een internetverbinding voor een dienstverlening van AO
5. fijne werkgever, maar lang niet voor iedereen

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-16T10:14:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.