Melissa-schepper bekent schuld in rechtszaak

De Amerikaanse programmeur die nu terecht staat voor het scheppen van het Melissa-virus bekent schuld. Het kwaadaardige e-mailaanhangsel heeft voor meer dan tachtig miljoen dollar schade aangericht.

De beschuldigde gaf gisteren toe dat hij Melissa heeft gemaakt en verzonden vanuit zijn appartement in Aberdeen (New Jersey). Ondanks deze schuldbekentenis hangt er nog altijd een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd van de programmeur.
De verdediging pleit dat de Melissa-schepper niet had voorzien hoeveel schade het virus zou aanrichten. Officier van Justitie John Farmer zwicht niet voor dit argument. "Ik denk dat hij precies datgene wou doen wat er bereikt is; een totale verstoring van de wereldwijde communicatie."
De aanklagers hebben bewijs van computerbeveiligingsfirma ICSA.net waaruit blijkt dat in Noord-Amerika alleen al 1,2 miljoen computers zijn besmet. Bovendien heeft het beveiligingsbureau gegevens dat de beschuldigde instructies online plaatste voor het ontwikkelen van soortgelijke virussen.
Melissa begon in maart dit jaar aan haar vernietigende rondgang door computersystemen via e-mailberichten. Het virus, een Word-macro, is ontworpen om de beveiligingsinstellingen op PC's met Microsoft Word te verlagen. Daardoor zijn die machines weer kwetsbaar voor andere virussen.
Vervolgens gebruikte Melissa het Microsoft e-mailpakket Outlook om zichzelf weer door te sturen naar contactpersonen van de besmette PC-gebruiker. Overigens vond de eerste verspreiding van dit virus plaats middels een besmet zip-bestand op America Online dat adressen en wachtwoorden van porno-websites bevatte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z Redactie Computable