Cisco gaat draadloos met microgolven

Cisco bijt volgend jaar in de Verenigde Staten het spits af met apparatuur waarmee telco's, Internet-aanbieders en andere bedrijven draadloze hogesnelheids-Internet en -telefonie kunnen aanbieden aan bedrijven en particulieren. Europa moet wachten, want de benodigde zendfrequenties zijn hier nog niet beschikbaar.

Cisco's digitale draadloze apparatuur gebruikt laagfrequente microgolven in de 2.5-2.69 GHz band, in de VS bekend als Multichannel Multipoint Distribution Services (Mmds). Enkele grote Amerikaanse telco's - waaronder Sprint en MCI - hebben al eerder hun oog op deze band laten vallen om draadloos te concurreren met lokale telco's. Voor gebruik van de Mmds-band is een vergunning nodig van de Federal Communications Commission (FCC).
De door Cisco gebruikte Vector Orthogonal Frequency Division Multiplexing-technologie (Vofdm) kan echter ook zenden over de Unlicensed National Information Infrastructure (Unii), een band die experimenteel gebruik moet stimuleren. Daardoor is de drempel voor kleine aanbieders om de technologie te adopteren laag. Vofdm is ontwikkeld door Clarity Wireless, dat vorig jaar voor 157 miljoen dollar door Cisco is gekocht. Het moet een concurrent worden van Internet over de kabel en Digital Subscriber Lines (DSL).
Het probleem bij draadloze transmissies ismulti-path interference: de signalen worden gestoord door secundaire signalen die net iets later dan het primaire signaal worden ontvangen. Bovendien is voor een betrouwbaar signaal een direct-zicht (line of sight) nodig tussen zender en ontvanger. Dankzij geavanceerde signaalverwerkende software heeft Clarity Wireless een draadloze technologie ontwikkeld waarbij direct-zicht niet absoluut noodzakelijk is en waarbij echo-signalen juist leiden tot betere ontvangst. Met Vofdm kan een signaal vijftig kilometer overbruggen. Cisco geeft de technologie vrij, zodat die zich kan ontwikkelen tot een standaard. In West-Europa is de Mmds-band niet beschikbaar. Naar verwachting komt er wel ruimte op de 3.5 GHz, een band die binnenkort geveild wordt.
Cisco heeft een alliantie gevormd met diverse bedrijven, om te werken aan de ontwikkeling van de Vofdm-infrastructuur. Toshiba, Motorola en Samsung bouwen de 'zend/ontvangers' voor abonnees. Broadcom en TI ontwikkelen de Asic's en ultra-hoge snelheid digitale signaalprocessoren daarvoor. Motorola, EDS en Bechtel Telecommunications ondersteunen klanten die de technologie willen toepassen.
Analisten menen dat Cisco's technologie in veel gevallen - vooral als aanleg van kabel of glasvezel te duur is - een goedkoop alternatief zal zijn voor kabel en DSL.
Ook andere bedrijven bieden draadloze Internet-toegang gecombineerd met telefonie in de VS. Drie andere bedrijven - Spike Technologies, ADC telecommunications en Adaptive Broadband - hebben technologieën ontwikkeld die concurreren met die van Cisco. Ook van Nortel en Lucent worden alternatieven verwacht. Geen van deze bedrijven heeft echter zo'n sterke verbond achter zich als Cisco.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-08T00:00:00.000Z Redactie Computable