IBM evalueert Linux op S/390-mainframe

IBM overweegt een Linux-variant uit te brengen voor zijn S/390-mainframes. De leverancier wil de marktpositie van dat zware platform bevorderen. Een vertaling van Linux is één van de drie mogelijke koersen.

Dit zegt Doug Nielson, IBM-consultant voor zware systemen in Groot-Brittannië. Naar verwachting neemt het IT-bedrijf binnen achttien maanden een beslissing over de toekomst van S/390. Eerder kwam al aan het licht dat IBM in zijn laboratoria reeds een Linux-vertaling heeft draaien.
De tweede route die openstaat voor de opleving van IBM's mainframe-platform is het benadrukken van de Unix-elementen in het besturingssysteem OS/390. Die software voldoet al aan de PPG 95-specificatie die geldt voor Unix-varianten. IBM overweegt nu toenadering tot de Unix 98-standaard. Het OS/390 kan nu al zowel mainframe- als Unix-applicaties draaien.
Het derde alternatief is in wezen een overtreffende trap van optie twee; het OS/390 voorzien van dezelfde interfaces als het Monterey-besturingssysteem. IBM ontwikkelt die nieuwe Unix-variant nu samen met het overgenomen Sequent en SCO. Monterey is een samenvoeging van IBM's AIX, Sequents Dynix/PTO en SCO's Unixware.
De hier eerstgenoemde optie, Linux, is volgens consultant Nielson echter nog niet geschikt voor bedrijfskritische applicaties op mainframe-niveau. Het lijkt dus niet waarschijnlijk dat IBM het populaire 'open source'-besturingssysteem op korte termijn zal uitbrengen voor zijn S/390.
Het computerbedrijf denkt echter wel aan een volledig op de hardware toegesneden vertaling. Een andere Linux-mogelijkheid is dat platform te draaien als een gast-besturingssysteem onder toezicht van een VM-beheerprogramma (virtual machine). Ondertussen kijkt IBM ook naar een 64-bit toekomst voor zijn S/390-mainframes. Die machines zijn op dit moment 32-bit, maar kunnen een adressering van 44-bit aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-13T00:00:00.000Z Redactie Computable