Rechter: web-links schenden auteursrecht

De Amerikaanse districtsrechter Tena Campbell heeft een voorlopig verbod opgelegd aan een website die linkt naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. Het gaat hier om een zaak tegen twee critici van de Mormoonse kerk die hyperlinks naar dat materiaal online hebben gezet.

Rechter Campbell is van mening dat het plaatsen van de web-adressen neerkomt op het schenden van het auteursrecht op het materiaal waar de hyperlinks naar verwijzen. Dit oordeel heeft al een golf van kritiek doen ontstaan, aangezien dit inhoudt dat de werking van het World Wide Web berust op schending van auteursrecht.
De aangeklaagde partij plaatste in juli uittreksels van het Kerkelijk Handboek van Instructies op zijn website. Dat boek is uitgebracht in een beperkte oplage die bestemd was voor kerkleerlingen. De Mormoonse kerk kreeg middels rechter Campbell gedaan dat die online-publicatie werd verboden.
Vervolgens plaatsten de aangeklaagden echter links op hun website die bezoekers doorverwezen naar kopieën van dat kerkboek op andere sites. Rechter Campbell heeft de kerk-critici nu verboden de inhoud van het boek online te publiceren. Daarnaast verbiedt hij verwijzingen naar websites waarvan de critici weten of vermoeden dat die het omstreden materiaal bevatten.
Eerder speelde een soortgelijk conflict al in diverse landen met betrekking tot de Scientology-kerk. Die sekte biedt volgelingen cursusmateriaal om zichzelf geestelijk te reinigen. Critici en tegenstanders van de kerk openbaarden informatie die alleen bedoeld is voor 'gevorderden' op het web.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.