Samsung en Compaq pompen miljoenen in Alpha

Samsung is door Compaq uitverkoren om de volgende generatie van zijn Alpha-processoren te fabriceren. De Koreaanse chipproducent heeft hiervoor een overeenkomst gesloten ter waarde van vijfhonderd miljoen dollar.

De twee bedrijven zullen ook samenwerken om de markt voor de krachtige Alpha-chip uit te breiden. Samsung maakt op dit moment, net zoals Intel, Alpha's voor Compaqs computers.
De computerfabrikant die vorig jaar Alpha-uitvinder Digital Equipment (DEC) overnam, wil met Samsung ook nieuwe markten ontsluiten voor de Alpha. Hieronder bevinden zich toepassingsgebieden als slanke servers en taakspecifieke apparaten.
De twee partners participeren al in Alpha Processor Incorporated (API), maar willen dat dus uitbreiden. Ook het bevorderen van software-ontwikkeling staat op het gezamenlijke programma. De twee willen de productie van applicaties voor het Alpha-platform in de loop van de komende vijf jaar met 400 procent verhogen.
De totale overeenkomst inclusief toekomstige investeringen heeft een waarde van 1,5 miljard dollar over de komende vijf jaar. Deze schatting is afkomstig van Compaq en Samsung zelf.
Ondertussen doen nog steeds berichten de ronde dat Compaq het ontwerp van zijn Alpha ook in licentie wil geven aan IBM. Dat bedrijf zou daarmee in wezen de derde producent van Alpha-processoren worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.