Eerste online-kunstveiling mislukt

De eerste elektronische kunstveiling van het jonge Franse bedrijf http://Nart.com (http://www.nart.com) is mislukt. De oorzaken voor het falen van deze 'e-veiling' zijn organisatorische én technische fouten alsook aarzelingen bij de bekende verzamelaars.

Het prijsstuk van de online-kunstveiling was een werk van Picasso, dat echter kort voor het begin van de veiling werd teruggetrokken. Nart is het eerste kunst-handelsbedrijf dat zich richt op de bovenkant van de markt. Het bedrijf wil dan ook uitsluitend dure stukken met een grote reputatie veilen.
De eerste elektronische veiling, die dinsdag sloot na een biedperiode van twee weken, leverde echter geen enkel aanvaardbaar bod op. Verzamelaars bleven duidelijk aarzelen terwijl de Franse kunsthandel zich probeert te verzetten tegen online-veilingen.
Overigens is Drouot, het bekendste veilinghuis van Frankrijk, zelf bezig een Internet-operatie op poten te zetten. Deze discrepantie heeft de traditionele Franse veilinghuizen er niet van weerhouden een juridische procedure aan te spannen tegen Nart.
Centraal in deze aanklacht staat het feit dat kopers bij die online-kunstveiling niet de 20,6 procent btw hoeven te betalen die Franse makelaars normaal gesproken heffen. De veiling van Nart loopt namelijk via de vestiging in de Verenigde Staten (specifiek: New York), alwaar e-handel is vrijgesteld van btw.
Het monopolie op kunsthandel dat de Franse veilinghuizen al een slordige vierhonderd jaar hebben, laten zij dus niet op korte termijn uit hun handen glippen. De aanklagers van Nart stellen echter dat zij vrezen voor een aanzienlijke vergroting van de kans op handel in vervalsingen via Internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.