Financiële sector zoekt steun bij IT

Banken en verzekeraars zoeken nieuwe IT-oplossingen om de ontwikkelingen in de financiële wereld te kunnen bijhouden. Hun dienstverlening verandert drastisch door euro, Internet en de liberalisatie in de bankwereld.

Nieuwe concurrenten, zowel collega-bedrijven uit het buitenland als niet-bancaire Internet-nieuwkomers, liggen op de loer.
In Nederland heeft Robeco, de spaar- en beleggingstak van de Rabobank, een handelswebsite (http://www.robecoadvies.nl). Robeco trok Cambridge Technology Partners (CTP) aan om de site te bouwen. CTP integreerde, in samenwerking met de IT-afdeling van Robeco, de site met de andere systemen van Robeco en legde koppelingen met de AEX-systemen. Het project duurde ongeveer een jaar. Bij het bouwen is de nadruk gelegd op het ontwerp van de gebruikersinterface en de interactie tussen mens en machine. CTP heeft ook de Internet-site van Eubos gebouwd: de Nederlandse online-hypotheekbank van Bank of Scotland.
De Deutsche Bank werkt met het oog op de euro aan de invoering van een pan-Europees betaalsysteem om alle afrekeningen van zakelijke klanten af te handelen. Nu hanteert de bank voor ieder land aparte clearingsystemen. Voor de centralisatie heeft Deutsche Bank een licentie op 'CO-ach', de verrekenkantoorsoftware van ACI Worldwide, een Amerikaanse leverancier van betaaloplossingen. Met de software zijn online transacties uit te voeren, wat tevens verwerking van Internet-betalingen mogelijk maakt.
Een ander voorbeeld van IT in de bankwereld is het geplande gesloten netwerk voor internationale afrekeningen tussen banken. Deze transacties lopen nu vertraging op door de internationale tijdzones. Met hetContinuous Linked Settlement (CLS)-netwerk, waaraan zestig grote banken willen meedoen, moeten transacties in een keer worden afgehandeld. IBM levert de hardware en software, de Franse IT-dienstverlener Atos ontwikkelt de gebruikersinterfaces. Het bancaire netwerkbedrijf Swift zorgt voor de netwerkverbindingen.
Drie Amerikaanse banken - First Union of Charlotte, Chase of New York en Wells Fargo - ondernemen samen actie tegen Internet-factuurdienstverleners als Checkfree en Transpoint. Ze bouwen het online-systeem Spectrum, dat voor klanten facturerings- en betaalprocessen op Internet kan uitvoeren. Hoe bedreigend de concurrentie van nieuwkomers in de financiële wereld kan zijn, bewijst het Japanse Softbank. Deze Internet-investeerder verleent al diverse financiële Internet-diensten en wil de Japanse Nippon Credit Bank overnemen. Hiermee zou het zijn activiteiten ook kunnen uitstrekken tot traditionele banktaken als geldverstrekking en afrekeningen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-15T00:00:00.000Z Redactie Computable