Cap Gemini zet divisie voor e-handel op

Cap Gemini richt een wereldwijde divisie voor elektronische handel op. Door de concentratie van alle Internet- en netwerkgerelateerde activiteiten wil Cap in dit marktsegment expansief groeien. De Nederlandse vestiging richt een lokale eenheid in.

Cap volgt hiermee het voorbeeld van Origin, dat begin november bekendmaakte al zijn adviesdiensten onder te brengen in de aparte organisatie Esire. Bovendien heeft de IT-dienstverlener verklaard dat e-handel de hoogste prioriteit krijgt in de bedrijfsstrategie.
De nieuwee-business unit start op 3 januari 2000 met zo'n duizend werknemers. Doel is om eind dat jaar het aantal medewerkers te verdubbelen. Hoeveel Cap'ers de Nederlandse eenheid gaan bemensen, is nog niet bekend, aldus woordvoerder Bart Sikking. De opbrengsten uit e-handelsactiviteiten vormen zo'n 5 à 10 procent van de totale omzet (ruim negen miljard gulden). Cap pretendeert dit percentage binnen twee jaar te kunnen verhogen naar zo'n 50 procent. Nu zijn de Internet-diensten van Cap nog te weinig herkenbaar en is er veel concurrentie van kleine Internet-dienstverleners. Sikking: "Veel van die kleine bedrijven richten zich op de voorgevel van klanten en bouwen enkel Internet-sites. Wij richten ons op de bedrijfsprocessen erachter en passen daar de Internet-activiteiten van klanten in."
Sikking kan niet zeggen hoe het bod van Cap Gemini op de consultancy-tak van accountancykantoor Ernst & Young past binnen de nieuwe bedrijfsstrategie. Aannemelijk is dat Cap met de overname zijn positie in de VS wil versterken. Ernst & Young wil zich verzekeren van voldoende technologische kennis op het gebied van e-handel, uitbesteding en software-ontwikkeling. Naar verluidt heeft het Franse automatiseringsbedrijf 4,8 miljard dollar geboden.
De concurrentiestrijd tussen Internet-dienstverleners verhevigt. Traditionele consultants, zoals IT-dienstverleners en grote adviesbureaus, moeten opboksen tegen succesvolle, creatieve e-handelsfirma's. Vorige week nog maakte Pricewaterhouse Coopers bekend op e-handelsgebied te willen samenwerken met Sun en Microsoft. Andersen Consulting blijkt de investeringsdivisie Andersen Consulting Ventures te hebben opgericht. Via dit onderdeel wil het de komende vijf jaar ruim twee miljard dollar investeren in nieuwe e-handelsbedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-15T00:00:00.000Z Redactie Computable