Fusie Telenor en Telia gaat niet door

De aangekondigde fusie van telecombedrijven Telenor en Telia gaat niet door. Dit hebben de Noorse en Zweedse regeringen bekendgemaakt. Nationale belangen doorkruisten de samensmelting tussen de Zweedse en Noorse PTT's.

In een gemeenschappelijke verklaringen zeggen de beide premiers dat 'recente ontwikkelingen het moeilijk maken om de fusie uit te voeren.'
De Scandinavische megafusie werd in oktober van dit jaar beklonken op het congres Telecom 99 in Genève. Het ging fout toen de onderhandelingen over de locatie van de twaalf afdelingen startten. Beide landen wilden zoveel mogelijk vestigingen binnenhalen en dit wakkerde nationale trots aan. Uiteindelijk stemde de van Telia afkomstige bestuursvoorzitter Jan-Ake Kark voor de vestiging van zeven afdelingen in Zweden. De Noorse directeur Tormod Hermansen noemde deze stem illegaal. Uiteindelijk leidde deze twist tot het afblazen van de fusie. Hermansen zegt in een verklaring het falen te betreuren, maar vindt dat de regering een juiste beslissing heeft genomen.

Nationale sentimenten spelen vaker een rol bij grote telecomfusies. Zo mislukte een poging van Deutsche Telekom om Telecom Italia over te nemen. Ook het bod van het Engelse Vodafone op het Duitse Mannesmann krijgt een nationalistisch tintje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-20T00:00:00.000Z Redactie Computable