Consultants vechten om plek in e-handel

Ernst & Young wil zijn consultancy-activiteiten anders inrichten. Daarbij zou het met Cap Gemini praten over een verregaande vorm van samenwerking. Ook de andere vier van de vijf grote accountant- en adviesbureaus zoeken naar nieuwe wegen voor hun adviesverlening.

Doel is een sterke positie in de '.com'-economie.
Volgens de BritseFinancial Times wil Ernst & Young zijn consultancy-activiteiten reorganiseren door een alliantie te sluiten of een joint venture op te richten met een IT-dienstverlener. Cap Gemini zou één van de gesprekspartners zijn voor e-handelsinitiatieven. Een woordvoerder van Cap Gemini Nederland kan het bericht niet bevestigen.
Ook Deloitte & Touche, Andersen Consulting, Kpmg en Pricewaterhouse Coopers werken aan Internet-dienstverlening. Laatstgenoemde kocht eind november Studio Interactive uit Dallas, Texas. Dit bedrijfje ontwerpt websites, interactieve presentaties en 'kiosken'. Het advieskantoor nam in oktober al een belang van 12 procent in het web-ontwerpbedrijf Methodfive. Bovendien wil het duizend administratieve en ondersteunende functies schrappen ten gunste van een adviespraktijk rond e-handel.
Kpmg staat op het punt een financiële injectie van één miljard dollar te krijgen van Cisco Systems (in ruil voor een belang van 20 procent in Kpmg's adviestak). Ze gaan samen Internet-diensten voor zakelijke klanten ontwikkelen. Kpmg sloot in juni al een joint venture met Qwest Communications voor het ontwikkelen van diensten als orderverwerking via Internet.
Wie nog roet in het eten kan gooien is deUS Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond. De SEC wil strakker toezien op potentiële conflicten tussen de adviesactiviteiten van consultants en hun traditionele audit-werk. Kpmg wil zijn consultancypraktijk naar de beurs brengen; dit is een voorwaarde van Cisco voordat het investeert. De Sec vraagt zich af of daarmee niet de onafhankelijkheid in het geding komt: klanten kunnen zo investeren in hun accountants. Cisco verwacht overigens dat de Sec toch akkoord gaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-01T00:00:00.000Z Redactie Computable