Kwart overheidsdiensten in 2002 digitaal

De komende vier jaar trekt het kabinet 120 miljoen gulden uit voor het 'Actieprogramma Elektronische Overheid', dat eind '98 naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het moet de toegankelijkheid van de overheid en van overheidsinformatie vergroten, publieke dienstverlening bevorderen en de eigen bedrijfsvoering op een hoger plan brengen.

De financiën komen uit het budget voor het Nationaal Actieplan Elektronische Snelwegen.
Voor de burger wil Van Boxtel 'naar het massaal door de overheid aanbieden van digitale diensten', bijvoorbeeld elektronische subsidie-aanvragen. In 2002 moet 'minimaal een kwart' van de dienstverlening elektronisch worden afgehandeld. Overheidsloket 2000 (OL2000) moet een nationaal net worden van loketten 'Bouwen & wonen' en 'Zorg & welzijn', en een 'Bedrijvenloket'.
Van Boxtel wil 'zo mogelijk' nog dit jaar alle Kamerstukken en alle wet- en regelgeving vanaf 1995 gratis via Internet ontsluiten. Hetzelfde geldt voor arresten van de Hoge Raad en de Staatsalmanak. Kort na 2000 volgen alle overige wet- en regelgeving en andere gerechtelijke uitspraken.
Veel overheidsinstellingen hebben al sites. De minister wil via 'www.overheid.nl' centrale toegang bieden. Gebruik van een standaarddomeinnaam moet garanderen dat de informatie echt van de overheid komt. Voor publieksvoorlichting wil Van Boxtel ook interactieve teletekst, informatiezuilen en callcentra inzetten. Dit alles valt onder het project 'Communicatie Overheid-Burger'.
In de interne bedrijfsvoering moeten een Overheidsintranet en gegevensuitwisseling voor verbetering zorgen. Er moet een stelsel van 'authentieke registraties' komen, waarvoor een 'Platform Stroomlijning' zich inzet. Voor zaken als Overheidsintranet en Overheids-TTP (Trusted Third Party: veilige Internet-transacties) wil Van Boxtel gezamenlijke aanbesteden houden volgens de ON21-aanpak. De programmabureaus ON21 en OL2000 gaan op in een 'ICT-uitvoeringsorganisatie'. Ook een helpdesk voor het project Communicatie Overheid-Burger komt daar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.